Järn i vattnet

Har du gult vatten i kranen eller får gula missfärgningar av vattnet kan det innehålla för höga halter av järn

Jordskorpan innehåller ca 6 % järn. I jordens inre är järnhalterna betydligt högre, och på jorden som helhet är järn det vanligaste grundämnet. I brunnar är järnet vanligast i syrelöst form och syns inte med blotta ögat.

I kontakt med syre så övergår järnet till oxidform och blir då i sammanhanget en väldigt stor partikel. Järnet visar sig oftast i toalettstolen som då får en gulaktig ton vilket ger en tråkig missfärgning.

När vattnet står i ett ledningsnät så drar järnet det bundna syret ur vattnet och oxiderar i rören, därför får man en teknisk anmärkning på järn. Järnet sätter igen och skadar VVS-installationer och kan även missfärga tvätt.

Ofta bildas en flockig utfällning om vattnet får stå, vilket tyder på höga järnhalter. Du kan också få följande problem med järn:

  • Gul/bruna avlagringar i handfat, diskmaskin etc
  • Det kan komma stötar med gult vatten i kranen
  • vattnet smakar järn
  • tvätten får bruna eller svarta fläckar
  • i vatten som får stå bildas en rostfärgad bottensats
  • vattnet är grumligt.

Ett enkelt test man kan göra hemma:
Fyll upp ett glas vatten och låt det stå i fönstret ett par dagar, järnet kommer då oxideras och lägga sig på botten. Ev. humus kommer att stanna kvar i löst form.

  • Vattnet är klart och färglöst, med beläggning på botten – Vattnet innehåller främst järn
  • Vattnet är klart men gult, utan beläggning på botten – Vattnet innehåller främst humus
  • Vattnet är grumligt och gult, med beläggning på botten – Vattnet innehåller både järn och humus

Så här renar man järn/mangan

Historiskt är det vanligaste att rena järn genom att aktivt syresätta vattnet för att skapa järnoxid, de stora järnpartiklarna kan sedan samlas upp i en filtermassa.

Denna teknik ställer dock vissa krav på vattnet. Ämnen som humus (COD) samt lågt pH (främst i samband med mangan), kan hämma utfällningen vilket resulterar i att järnet inte fäller ut helt och därav passerar vattenfiltret.

Mangan och järn förekommer oftast tillsammans, mangan ställer ännu högre krav på just pH vid en sådan reningsteknik. I dessa fall är det oftast bäst att istället välja jonbyte som teknik för rening. En stor fördel är att även kalk (hårt vatten) samtidigt kan renas med denna teknik. I dessa fall räcker det med ett vattenfilter i stället för flera vattenfilter, innebärande lägre investeringskostnad och mindre underhåll.

Vikten av att välja rätt teknik är avgörande för att undvika dyra kostnader och underhåll i framtiden.

Brava Vattenrening har alla kända tekniker och marknadens bredaste sortiment, vi hjälper er från början till slut.

Gå vidare till järnfilter

Mer vanliga frågor

Kalk i vattnet

Får du vita avlagringar vid kranarna och på diskbänken, kanske även en vit rand i kastrullen när du kokar vatten?

Läs mer »

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.