Vattenprov som du bör ta på ditt vatten

Ett gratis vattenprov är en en bra början för att skaffa sig en enklare bild av varför ert vatten är missfärgat och de skador som kan uppstå på era vitvaror. Det kan vara i samband med en nyborrning eller vid pumpbyte där man får ett snabbt svar på dom vanligaste ämnen.

Glas med rent vatten

Vattenprov - Så går du tillväga

Spola vattnet i ca 5min, avlägsna strålsilen i kökskranen och fyll en behållare till toppen med ca 3-5dl råvatten. Märk behållaren med ert namn samt telefonnummer. Lämna eller skicka in vattnet till ert närmaste kontor, Stockholm eller Örebro.

I ett gratis vattenprov ingår:

  • Järn
  • PH
  • Totalt hårdhet
  • Grumlighet -lukt
  • Färg
  • Konduktivitet
  • TDS

Om gratis vattenprov

En ackrediterad vattenanalys ska alltid ligga som grund innan man väljer ett vattenfilter, men det finns exempel då ett enklare gratis vattenprov kan vara väldigt bra.

  • Ett enklare gratis vattenprov kan vara bra där det är för tidigt med en ackrediterad vattenanalys, eller att vattnet fortfarande är grumligt efter nyetablering.
  • Ett enklare gratis vattenprov ger svar på järn som redan i tidigt skede kan skada kakel och toalettstolar.
  • Ett enklare vattenprov kan också vara bra där vattnet varierar mycket ex. nederbörd och snösmältning, vilket då kan ge svaren på pH-värde och färg.

Rekommendationen är att man använder en nyetablerad brunn i ca 3 månader innan man tar en vattenanalys, detta är för att brunnen ska kunna stabilisera sig ordentligt och att all ev. borrkax ska ha försvunnit. Då är ett gratis vattenprov väldigt bra då du får en snabb koll på ditt nya vatten, efter tre månader tar man sedan en utökad Ackrediterad vattenanalys enligt rekommendation från Livsmedelsverket. Men framför allt så är ett enklare vattenprov effektivt för att se om ert vattenfilter fungerar, börjar ett vattenfilter släppa ex. järn eller kalk så är det kanske dags för en service på ert vattenfilter, eller att det i värsta fall måste bytas ut.

Vid våra kostnadsfria hembesök så gör vi alltid en behovsanalys och ett enklare vattenprov för att kunna lämna en preliminär kostnad på åtgärd. Vi mäter då dom parametrar som främst påverkar ert hus ur teknisk aspekt, så som ex. lågt pH, järn och kalk.

Nästa steg är en ackrediterad vattenanalys från ett oberoende laboratorium (Eurofins), när detta vattenprov är klart ser vi ev. påverkan ur hälsomässig aspekt. När vi sedan har all fakta kan vi lämna ett förslag som säkrar både er plånbok men också er hälsa i många år framöver. När vi utför en service på ett vattenfilter så gör vi alltid två vattenprov, vi tar ett vattenprov på vattnet före och ett vattenprov efter vattenfilter för att säkerställa att allt fungerar som det ska. det anges sedan i ett serviceprotokoll som du som ägare får.

Tips på bra information för dig med egen brunn

Särskilda regler för dig som har ett litet företag

Små dricksvattenanläggningar

Det är därför Brava Vattenrening erbjuder vattenprov gratis, ni kan när som helst komma in med en flaska vatten till oss så gör vi ett gratis vattenprov som vi sedan delger er via telefon.

Beställ gratis vattenanalys!

Här kan ni ställa frågor kring gratis vattenprov eller att ni önskar ett kostnadsfritt hembesök*. Fyll i dina uppgifter så återkommer vi till er så fort vi kan! Bifoga gärna en vattenanalys om ni har.

*Gäller Stockholm, Örebro med omnejd.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.