08.12.20

Oroväckande mycket bly i flera svenska kaffefilter

Läs mer här

UPPDATERAD 
PUBLICERAD 

Råd & Rön har testat 15 av Sveriges vanligaste kaffefilter. I nio av dem har man hittat oroväckande höga halter av bly och endast ett filter klarade sig helt från upptäckbara halter.

För många människor är en kopp kaffe heligt och svenskar dricker näst mest kaffe i världen, efter Finland. De flesta brygger sitt eget kaffe som kräver ett kaffefilter och Råd & Rön har kartlagt och testat 15 av våra vanligaste kaffefilter.

För att testa mängden bly i kaffefiltren klipptes de ner och lades i ett vattenbad där ämnena fick laka ur. Sedan mättes halterna i vätskan. Råd & Rön jämförde sedan med det gränsvärde som finns för dricksvatten, vilket är tio mikrogram per liter. I 9 av 15 kaffefilter hittade man då halter av bly som översteg detta.

– Det här är inte några akuta nivåer, men i och med att vi måste minska mängden bly vi får i oss via maten bör kaffefilter bidra med så lite som möjligt, säger Salomon Sand, riskvärderare på Livsmedelsverket till tidningen.

”Startat en utredning”

I testet var det endast ett kaffefilter, från Lidl, som man inte hittade några detekterbara nivåer. De högsta halterna hade Coop Extra.

”Vi har startat en utredning med leverantören. De tester som regelbundet görs hos leverantören stämmer inte överens med resultaten från R&R, utan visar att halterna ligger inom de angivna gränserna”, skriver Helena Kilström Esscher, chef för press- och medierelationer på Coop, i ett mejl till Råd & Rön.

Även Axfoods filter innehöll höga halter bly.

”De nivåer av bly ni redovisar är högre än de bör vara, men de överensstämmer alltså inte med de testresultat som vår underleverantör sett i genomförda tester”, skriver Magnus Törnblom, testchef på Axfood i ett mejl.