Var försiktig med glaspest – Därför bör du undvika att ställa dina dricksglas upp och ned

När du lägger undan dina glas efter att ha diskat kanske du är en av dem som placerar dem med botten uppåt. Var försiktig med det – det kan resultera i glaspest!

Att sätta dina dricksglas med botten uppåt kan tyckas vara en smart lösning för att undvika damm, men i verkligheten är det skadligt för glasen.

Det beror på att det ofta finns lite fukt kvar i glaset efter att det har torkats av eller tagits ur diskmaskinen. När fukten stannar kvar i glaset kan det leda till utvecklingen av glaspest, även känt som glassjuka.

“Glas är i allmänhet ett mycket beständigt material som tål kontakt med de flesta kemikalier. Å andra sidan tål glas inte fukt särskilt bra”, säger Malin Skaar, chef för konsumenttjänster på företaget Lilleborg, till Nrk.no.

Glaspest syns som en vit film eller strimma på glaset, och när den väl har bildats är den tyvärr permanent. Därför rekommenderar Malin Skaar att du placerar glasen med botten nedåt för att behålla deras skick.

Tvätta glasen vid lägre temperaturer

För att undvika glaspest kan du inte bara placera glasen korrekt, utan även tvätta dem vid lägre temperaturer. Det rekommenderas att glas diskas vid temperaturer under 55 grader Celsius, och om det är möjligt bör du undvika att torka dem i diskmaskinen.

Det kan verka motsägelsefullt att hoppa över torkningen när det är viktigt att undvika fukt i glasen, men det beror på att det ofta är mycket fukt i maskinen under torkningscykeln.

Därför är det en bra idé att öppna diskmaskinen efter den sista sköljningen så att ångan kan försvinna. Om du vill vara extra noggrann är det även bra att torka av glasen med en ren kökshandduk efteråt.

Glaspest eller kalk

Om dina glas verkar vara vita eller dimmiga kan det vara på grund av glaspest, men det kan också bero på kalkfläckar. Dessa fläckar kan uppstå om du använder för mycket diskmedel eller om vattnet är hårt. För att ta bort kalkfläckarna kan du följa dessa steg: Häll ättika i en platt skål och placera den i diskmaskinen. Placera glasen i maskinen och kör ett vanligt diskprogram utan diskmedel. Om kalkfläckarna inte försvinner kan du lägga glasen i en behållare med varmvatten och ättika under en tid innan du upprepar proceduren.

Källa: Søndagsavisen och Forbrugerrådet Taenk

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.