Lidingöbor måste koka sitt vatten

Läs mer här

2018-01-08

En vattenläcka på Lidingö har lett till att samtliga hushåll i kommunen nu uppmanas koka sitt dricksvatten.

Det är en försiktighetsåtgärd uppger Lidingö stad. Provsvaren kommer först under måndag eller tisdag.

På fredagskvällen kom de första larmen om att vattenförsörjningen inte fungerade på Lidingö. Trycket var för lågt i ledningarna.

Senare, vid 01-tiden på natten, hade man lokaliserat en läcka och kunde koppla bort den delen av ledningssystemet.

Har tagit prover på vattnets kvalitet

Men i samband reparationsarbetet uppstod en missfärgning av dricksvattnet. Ofta beror det på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet, eller att det har kommit in små mikrobubblor av luft i vattnet som gör att det ser “vitt” ut, skriver Lidingö stad i ett meddelande till drabbade invånare.

Vattenprover har tagits och tills vidare rekommenderar Lidingö stad att alla hushåll på ön kokar vattnet innan man använder det till matlagning, dryck eller tandborstning.

Livsmedelsverkets rekommendation är följande:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Svar kommer på måndag eller tisdag

Lidingö kommun uppmanar invånarna att inte dricka okokat vatten innan provsvaren kommit tillbaka. Detta ska ske under måndagen eller tisdagen. Då får man veta om vattnet innehåller bakterier som är skadliga att dricka.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.