Bevattningsförbud i Mariestad

Läs mer här

Pressmeddelande   •   Jul 17, 2018 11:18 CEST

På grund av den varma och torra perioden har grundvattennivåerna minskat samtidigt som vattenförbrukningen ökat markant. För att kunna säkerställa leverans av dricksvatten inför Mariestads kommun bevattningsförbud från och med 2018-07-17.

Bevattningsförbudet omfattar alla hushåll med kommunalt vatten i Mariestads tätort, Hassle, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad, Böckersboda, Ullervad och Lugnås. Det vill säga alla som får sitt vatten via Lindholmens och Lugnås vattenverk. Torsö och Tidavad omfattas inte.

Det varma och torra vädret under sommaren har medfört att vattenförbrukningen har ökat markant och är upp emot 30 procent högre än den normala förbrukningen.

Även om det finns så kallat råvatten i Vänern fungerar det inte att öka vattenförbrukningen under torra perioder. Vattenverk och ledningar är byggda för att leverera dricksvatten enligt normal förbrukning och inte dimensionerade för exempelvis bevattning av trädgårdar med dricksvatten.

− Oavsett tillgång på råvatten kan våra vattenverk bara hantera och producera en viss mängd vatten. Vi balanserar just nu på den övre gränsen vilket gör att dricksvattenproduktionen är mer sårbar än annars säger Michael Nordin, teknisk chef i Mariestad, Töreboda och Gullspång.

Bevattningsförbudet innebär:

  • Förbud mot att vattna gräsmattor, planteringar, eller annan växtlighet med slang eller vattenspridare. Att vattna med en vattenkanna är tillåtet.
  • Förbud mot att fylla pooler, trädgårdspooler, med mera.
  • Bilar får endast tvättas i biltvätt.

Förbudet gäller från och med 2018-07-17 tills det upphävs.

−Att inte respektera vårt bevattningsförbud med slang kan innebära att vi kan komma att begränsa eller stänga av vattnet till den fastigheten, förtydligar Michael Nordin.

Utöver bevattningsförbudet uppmanas alla med kommunalt vatten till allmän sparsamhet med vattnet för att minska förbrukningen.

Torsö och Tidavad
Hushåll med kommunalt vatten på Torsö och i Tidavad omfattas inte av bevattningsförbudet men uppmanas till allmän sparsamhet med vattnet.

Mariestad är en stolt småstad som badar i naturupplevelser och livskvalitet. Här möter Sveriges blå band Göta kanal norra Europas största sjö Vänern, i ett område så speciellt att det utsetts till biosfärområde av Unesco.

Vår Vision 2030 tar ut riktningen för Mariestad som en hållbar och blomstrande sjöstad med trygga boendemiljöer, där innovationer och nya entreprenörer får god grund att växa. Vi står stadigt i vår kulturrika historia och är samtidigt nyfikna på framtiden – allt kan hända i en stad som Mariestad.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.