Arsenik, bly, uran och radon i vatten – allt du behöver veta

Många av vattenproblem vi nämner här kan förekomma utan att du märker av dem – som uran, bly och arsenik – men kan ändå orsaka hälsoproblem.

Något som du inte upptäcker utan vattenanalys är hälsofarliga ämnen som radon, uran, bly och arsenik i ditt vatten.

Radon i vatten

Radon och uran är inte helt ovanligt i bergsborrade brunnar. Vatten med höga radonhalter bör inte drickas eller användas till matlagning, men farligast är att andas in radonhaltig luft, till exempel när du duschar.

Arsenik i vatten

Arsenik förekommer naturligt i berggrunden, men kan också komma från föroreningar. Bland annat användes tidigare arsenik flitigt till tryckimpregnering av trä.

Uran i vatten

Uran förekommer naturligt i berggrunden och är vanligt i stora delar av Sverige. Den uranrika alunskiffern som förekommer i Skåne, Västergötland, Östergötland, Öland, Närke och längs den svenska fjällkedjan har höga uranhalter. Vattnet från denna bergart används i begränsad utsträckning som dricksvatten eftersom dess kvalitet vanligen är för dålig. Är halten av uran hög i er vattentäkt kan njurens funktion påverkas.

Bly i vatten

Bly över riktvärdet i råvatten indikerar ofta på förorening från industrier, soptippar eller liknande. En annan källa till bly i vattnet är korrosionsangrepp på blyhaltigt material i äldre vatten- och avloppsinstallationer, inklusive blyhaltiga lödningsmaterial i  varmvattenberedare. Även nyare material i kontakt med dricksvatten, till exempel vissa PVC-rör, kan innehålla bly. Bly kan dock förekomma naturligt i berget så källan bör alltid undersökas.
Långvarigt intag vid halter över riktvärdet kan öka risken för skador på nervsystemet och blodbildningen. Foster och små barn är speciellt känsliga för dessa effekter

Brava Vattenrening har 30 års erfarenhet när det kommer till vattenrening, vi arbetar med alla kända tekniker och har Sveriges bredaste sortiment av vattenfilter.

 

Vi erbjuder kostnadsfria hembesök med offert och ett gratis vattenprov på erat vatten.

 

Mer vanliga frågor

Kalk i vattnet

Får du vita avlagringar vid kranarna och på diskbänken, kanske även en vit rand i kastrullen när du kokar vatten?

Läs mer »

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.