Många undrar om det är farligt med för mycket kalk i vattnet. Kalk i vatten består av kalciumkarbonat (CaCO₃) och är vanligt i områden där berggrunden innehåller kalksten. Hårt vatten, som har hög kalkhalt, är i sig inte farligt för de flesta människor, men kan orsaka vissa problem både för hushåll och hälsa.
Fördelar med kalk i vattnet
Kalkrikt vatten innehåller viktiga mineraler som kalcium, vilket är nödvändigt för starka ben, tänder och muskel- samt nervfunktioner. Livsmedelsverket i Sverige menar att kalk i dricksvatten kan vara en positiv källa till kalciumintag
Risker med för mycket kalk i vattnet
Trots hälsofördelarna kan höga kalkhalter leda till problem:
-
- Avlagringar i rör och hushållsapparater: Kalk kan ansamlas i ledningar, varmvattenberedare och diskmaskiner, vilket försämrar deras funktion och kan öka underhållskostnaderna.
- Sämre effekt av tvätt- och diskmedel: Kalk reagerar med tvål och rengöringsmedel, vilket gör att de löddrar sämre och minskar effektiviteten vid tvätt och disk.
- Påverkan på smak och matlagning: Hårt vatten kan ha en märkbar smak som vissa upplever som mindre tilltalande.
- Hälsoaspekter för vissa grupper: För personer med njurproblem kan högt kalkintag vara olämpligt. Vid osäkerhet är det alltid bäst att rådfråga en läkare.
Rekommenderad kalkhalt i dricksvatten
Enligt Livsmedelsverket anses vatten med upp till 200 mg/l kalciumkarbonat som relativt hårt, medan värden över detta klassificeras som mycket hårt vatten. För att minska kalkhalten kan ett vattenfilter vara en effektiv lösning.
Hur kan du hantera höga kalkhalter?
Om du upplever problem med för mycket kalk i vattnet kan ett kalkfilter hjälpa till att avhärda vattnet och skydda både hushållsapparater och vattenkvaliteten. Brava Vattenrening erbjuder skräddarsydda lösningar för att förbättra ditt dricksvatten. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt vattenfilter för dina behov.