Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Nu ska kranvattnet bli gratis på restaurangerna – EU-parlamentet godkände förslag till nytt vattendirektiv

Läs mer här

EU-parlamentet har godkänt ett förslag till ett direktiv för att förbättra kvaliteten på dricksvattnet. Syftet med direktivet är minska på konsumtionen av buteljerat vatten.

Genom att skärpa gränsvärdena för föroreningar i dricksvattnet hoppas man göra kranvattnet till ett mer attraktivt alternativ i framtiden.

Bland annat ska gränsvärdena för bly, bakterier samt skadliga kemikalier ses över.

Samtidigt förväntas medlemsländerna också göra mer för att öka på tillgången på drickbart vatten till exempel genom att installera dricksvattenfontäner på allmänna platser.

Utan vatten finns inget liv. Men hur behandlar vi egentligen vår viktigaste tillgång, vårt dricksvatten?

Gratis bordsvatten och allmänna vattenfontäner

Kaféer och restauranger åläggs att erbjuda kranvatten gratis eller till ett överkomligt pris.

På det här sättet hoppas man kunna minska på användningen av buteljerat vatten.

Det här skulle förutom en inbesparing för hushållen också minska på mängden plastavfall.

Parlamentet godkände miljö- folkhälso- och livsmedelssäkerhetsutskottets miljöutskottets betänkandemed rösterna 300-98.

274 ledamöter valde att lägga ned sin röst. Många var missnöjda med att rätten till dricksvatten inte framhävdes tydligare i förslaget.

– Vatten är en livsnödvändighet för var och en, och alla ha rätt till rent vatten. Det borde varit tydligare i texten, skriver svenska EU-parlamentarikern Malin Björk.

Björks kollega från den gröna parlamentsgruppen Linnéa Engström efterlyste handfasta åtgärder för bättre vatten då parlamentet diskuterade direktivet igår, måndag.

– Utan vatten finns inget liv. Men hur behandlar vi egentligen vår viktigaste tillgång, vårt dricksvatten?

– De närmaste åren måste vi investera stort i våra vattenreningsanläggningar så att läkemedelsrester, mikroplast och andra gifter och kemikalier renas bort.

Brist på dricksvatten drabbar marginaliserade grupper

I länder som Sverige eller Finland är kvaliteten på dricksvattnet inget stort problem i dagens läge. Kranvattnet går att dricka och det råder i regel inte brist på vatten.

Tillgången på drickbart kranvatten är ändå inte en självklarhet på alla håll i EU.

Ett särskilt problem är bristen på dricksvatten för grupper som sedan tidigare är marginaliserade i samhället.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR