Nu blir dricksvattnet garanterat fritt från parasiter

Nu blir dricksvattnet garanterat fritt från parasiter

 

SKÅNE

15 december 2016 06:30
I Östersund blev halva stan – 30 000 personer – magsjuk. Något liknande ska inte kunna hända i Skåne. Därför inviger Sydvatten under torsdagen Sveriges största UV-anläggning.
Sedan hösten 2010 har Sveriges alla kommunala vatten- och avloppsbolag varit livrädda för Cryptosporidium, ett minimalt litet urdjur med ett 20-tal olika arter. Den allra farligaste arten heter Cryptosporidium hominis, en liten encellig parasit som inte bör finnas i vårt dricksvatten.
Om den når ner i det mänskliga tarmsystemet skapar den kraftiga diaréer som kan vara livsfarliga för spädbarn och åldringar.

UV-anläggningen i Ringsjöverket tas i drift under torsdagen och ska säkra att flera hundratusen skåningar slipper bli magsjuka på grund av parasiter i dricksvattnet.

I Sverige har de fruktade parasiterna spritt sig i dricksvattnet vid två tillfällen. Det värsta utbrottet kom i Östersund i november 2010. Där tvingades invånarna att koka allt kranvatten under tre månader. Ett mindre utbrott kom i april 2011 i Skellefteå.
Sedan dess har svenska va-bolag allt mer systematiskt försökt bekämpa Cryptosporidium med ultaviloett bestrålning. Under torsdagen invigs Sveriges hittills största UV-anläggning på Ringsjöverket i Skåne.
– Det är en stor investering. Den nya anläggningen består av tre UV-aggregat med totalt 468 ljuskällor och har kostat 64 miljoner kronor, berättar Josefin Berglund, kommunikatör på Sydvatten AB.
Även de parasiter som är resistenta mot klor går en säker död till mötes med den nya UV-strålningen. Enligt mätningar inaktiveras minst 99,99 procent av alla parasiter av ljuset.
– UV-ljuset gör parasiterna ofarliga. Det är ett bra komplement till de mikrobiologiska barriärer som redan finns. Det är ett sätt att bygga in en ytterligare försäkring mot en obehaglig risk, säger Stefan Johnsson, säkerhets- och kvalitetschef på Sydvatten.

Redan idag innebär kloreringen att dricksvattnet hålls fritt från bakterier och parasiter, men med UV-stålningen kan kloreringen successivt minska.
Bild: Jan Owesson
Ringsjöverket togs i drift 1963 och producerar dricksvatten till Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Svalöv, Ängelholm samt delar av Malmö och Staffanstorp. Vattnet kommer numera från Bolmentunneln sedan Ringsjön gjorts till en reservvattentäkt.
De nya UV-aggregaten är sex meter långa och har installerats i en ny byggnad i slutet av vattenverkets processkedja. Anläggningen ger Ringsjöverket högre säkerhet inte bara mot Cryptosporidium, utan även mot den fruktade Giardia-parasiten.
Giardia ledde 1986 till att 3 600 fjällgäster i Sälen blev magsjuka och till att 2 500 invånare i norska Bergen insjuknade 2004.
Sydvatten tänker inom några månader ta en liknande UV-anläggning i drift vid Vombverket – en reningsanläggning som byggdes 1948 och som tar fram dricksvatten till Burlöv, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge samt delar av Lund och Eslöv.
Den nya parasitbekämpningen innebär att kloreringen av det skånska dricksvattnet successivt kommer att minska. Det kan finnas samband mellan klorerat dricksvatten och cancer i matsmältningsapparaten och urinvägarna.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.