EU-parlamentet har godkänt ett förslag till ett direktiv som syftar till att förbättra dricksvattnets kvalitet och minska användningen av buteljerat vatten.
Genom att skärpa gränsvärdena för föroreningar i dricksvattnet är målet att göra kranvatten till ett mer attraktivt val för framtida konsumtion.
De föreslagna åtgärderna inkluderar att översyn av gränsvärden för bly, bakterier och skadliga kemikalier.
Samtidigt förväntas medlemsländerna vidta åtgärder för att öka tillgången till dricksvatten, till exempel genom att installera dricksvattenfontäner på offentliga platser.
Vatten är livsviktigt, men hur behandlar vi egentligen vår viktigaste resurs, vårt dricksvatten?
Gratis bordsvatten och allmänna vattenfontäner
Caféer och restauranger ska nu erbjuda gratis kranvatten eller sälja det till ett överkomligt pris.
Detta åtgärd hoppas man kommer att minska användningen av buteljerat vatten och därmed minska mängden plastavfall, vilket skulle gynna både hushållen och miljön.
Parlamentet godkände miljö- folkhälso- och livsmedelssäkerhetsutskottets miljöutskottets betänkande med rösterna 300-98. 274 ledamöter valde att lägga ned sin röst. Många var missnöjda med att rätten till dricksvatten inte framhävdes tydligare i förslaget.
Brist på dricksvatten drabbar marginaliserade grupper
I länder som Sverige eller Finland är kvaliteten på dricksvattnet vanligtvis inte ett stort bekymmer. Kranvattnet är säkert att dricka och det finns oftast tillräckligt med vatten tillgängligt.
Ändå är tillgången till drickbart kranvatten inte garanterad överallt inom EU.
En specifik utmaning är bristen på dricksvatten för grupper som redan är marginaliserade i samhället.