31.05.23

Vattenbrist – kommunen kan tvingas till lagbrott

2023-05-30 KL. 09:50

Kungsbackaborna gör av med mer dricksvatten än vad som produceras. Dessutom kan köpet av vatten från Mölndal avbrytas. Nu kan kommunen tvingas att bryta mot lagen för att klara av vattenförsörjningen i sommar

 

Det har varit torrt en längre tid i trakterna kring Kungsbacka och det påverkar förstås vattenreserverna. Nyligen berättade Norra Halland om att Kungsbacka kommun köper in vatten från Mölndal, men om sommaren blir torr finns en klar risk för att Mölndal behöver det vattnet till sina egna invånare.

Dessutom finns en begränsning för hur mycket vatten som Kungsbacka kommun kan ta ut från Lygnern. En torr sommar kan leda till att man tvingas bryta mot lagen och plocka ur mer vatten än vad gällande vattendom tillåter.

– Det skulle kunna bli så. Vi tvingades till det 2018 och 2020 och då anmälde vi det till Länsstyrelsen, som i sin tur avgör om det ska anmälas som ett brott, säger Åsa Vester, enhetschef för dricksvatten på Kungsbacka kommun.

Än så länge har det inte lett till någon misstanke om brott, men givetvis är lagbrott något som en kommun väldigt gärna vill undvika.

I dagsläget går det åt mer dricksvatten i Kungsbacka än det produceras, och det gör att nivån på vattenreserverna sjunker. Nu hoppas Vester på invånarnas hjälp när det gäller att spara vatten.

– Det är ingen akut kris, men läget är allvarligt. Det finns en risk att vi har ett bevattningsförbud om två till fyra veckor, men det vill vi undvika.

Förhoppningen är att få hjälp av invånarna redan nu, och på så sätt undvika ett krisläge senare i sommar.

– Vi har lärt os av de tidigare åren och försöker förebygga på ett annat sätt. Vi har indikationer på att det kan bli en torr sommar och om alla hjälper till behöver vi inte sätta oss i ett allvarligt läge i onödan.

Hon betonar att vattnet som kommer i våra kranar ska användas till att drickas, vid matlagning eller till hygien. Hon vill inte att gräsmattor ska bevattnas eller pooler fyllas med detta vatten när läget är tufft.

– Vi älskar gula gräsmattor, och nu är det länge sedan som vi hade dagsregn. Vi behöver hjälpas åt.

Kommunens tips för att spara vatten:
– Låt gräsmattan bli gul. Gräs klarar lång torka och blir grönt igen när det regnar. Ställ undan vattenspridaren – en vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter, lika mycket som ett fullt badkar.
– Vänta med att anlägga ny gräsmatta eller plantera en häck till hösten när det oftast regnar mer.
– Om du måste vattna: gör det tidig morgon, sen kväll eller nattetid. Aldrig när det är som varmast då mycket av vattnet dunstar bort.
– Vattna med vattenkanna i stället för slang.
– Ta kortare duschar och stäng av kranen när du borstar tänderna och tvättar dig.
– Ställ en kanna vatten i kylen, så undviker du att spola bort en massa vatten i onödan i väntan på att det ska bli kallt.