Varnar regeringen: Sveriges dricksvatten i fara

Varnar regeringen: Sveriges dricksvatten i fara

2023 10 12

Sabotage riskerar att slå ut Sveriges vattenförsörjning.

Om Rysslands krig i Ukraina till vintern driver fram en gasbrist riskerar det att stoppa tillverkningen av kemikalier som behövs för att rena dricksvatten här i Sverige.

Flera företrädare för kemibranschen fruktar just ett sådant katastrofscenario, rapporterar Dagens Nyheter.

“Struntar blankt i farhågorna”

Larmet går raka vägen till närings- och energiminister Ebba Busch (KD) och resten av regeringen.

– Vi upplever att den struntar blankt i de farhågor som kemiindustrin har. Jag är inte riktigt säker på att den har förstått att gasen behövs för flera kritiska produkter, säger Malin Johansson till DN.

Hon är energi- och klimatansvarig vid Ikem, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, en bransch- och arbetsgivarorganisation som samlar 1 250 företag inom bland annat kemibranschen.

Pekar ut gasledning

Det är Sveriges enda stora gasnät “Swedegas” som pekas ut.

Gasledningen, som är nedgrävd längs en 62 mil lång sträcka, försörjer 33 kommuner och flera kraftvärmeverk med gas.

Enligt Ikem är kolmolekyler i naturgasen “helt avgörande” för att framkalla kemikalier som renar dricksvatten samt tillverkar vissa livsmedel och mediciner som behövs i stora delar av landet.

Höjer beredskapen

I samband med att Finland i veckan gått ut med att man identifierat ett sabotage mot gasledningen i finska viken har beredskapen nu höjts hos Swedegas, som ägs av Nordion Energi.

Exakt vad det innebär vill Nordion av säkerhetsskäl inte gå in på.

– Men vi har bland annat utökat interaktionen med berörda myndigheter och intressenter, säger företagets marknadschef Carolina Wistén till DN.

“Förstår inte allvaret”

I ett pressmeddelande utvecklar Ikem sina krav på staten.

Det behövs en så kallad LNG-terminal för att ta emot flytande naturgas, någonting som den förra regeringen avslog 2019 och som fortfarande saknas.

– Sveriges regering verkar inte ha förstått allvaret. Den har istället varit med och drivit igenom en EU-förordning om att vid kris skydda hushåll framför industri och i vintras gett hushållen gasprisstöd som kompensation. Hushållen kan ställa om till el, det kan inte kemiindustrin, säger Malin Johansson i samma pressutskick.

“Kan skatta sig lyckliga”

Branschföreträdaren drar återigen paralleller till vad som nu har skett i Finland.

– Sabotagen på det finska gasnätet är allvarligt, och utgör den andra kritiska attacken på central infrastruktur. Finland kan åtminstone skatta sig lyckliga över sin inhyrda LNG-terminal, den skyddar samhällskritisk produktion i dagsläget, säger Malin Johansson,

Dussintals ryska fartyg i svenskt vatten

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att 50 ryska fartyg misstänks bedriva underrättelseverksamhet i nordiska vatten.

27 av dem har spionerat i Sverige.

– Det kan bli ett hot om omvärldsläget skulle försämras ytterligare, sade Jimmie Adamsson, svenska marinens pressofficer, till tv-kanalen i april.

Foto: Bluewater Sweden resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.