Var tredje svensk riskerar kemikalier i dricksvattnet

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) är nog för de allra flesta okänt. Dessa finns dock bland annat i brandsläckningsmedel och genom brandsläckningsövningar hamnar dessa i jorden för att sedan rinna ned i marken där det blandas med grundvattnet.

Livsmedelsverket har nu kartlagt halterna av PFAA i dricksvattnet genom en kommunenkät. Sex procent av anläggningarna i 65 kommuner var påverkade av PFAA. I fem kommuner, bland annat Båstad och Uppsala, har fynden av höga halter lett till förändringar i dricksvattenförsörjningar.

– Det kan hända att vi får högre halter i framtiden och därför är det viktigt med de här provsvaren, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket rekommenderar samtidigt berörda kommuner att fortsätta kontroller vattnet då gifterna dessutom kan förflytta sig.

Läs mer på Svenska Dagbladet:
Risk för kemikalier i dricksvatten
Vågar vi dricka kranvattnet?

Vill du ha hjälp att kontrollera din vattentäkt? Kontakta oss på Brava vattenrening redan idag!

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.