Tvärvändning: Frackning i USA kan påverka dricksvatten

Tvärvändning: Frackning i USA kan påverka dricksvatten

 

Publicerat torsdag 15 december 2016 kl 06.00
Arbetare vid frackning
1 av 2
Frackning i USA. Foto: Ralph Wilson/TT

Olje- och gasutvinning med frackningsteknik kan förstöra grundvattnet. Det här slår det amerikanska naturvårdsverket, EPA, fast efter flera års vetenskaplig debatt om tekniken verkligen är en miljöfara.

I många år har miljöorganisationer hävdat att frackning, då berggrunden spräcks med hjälp av högt vattentryck och kemikalier, kan förorena dricksvattentäkter. Men det har inte funnits några vetenskapliga belägg för att grundvattnet verkligen påverkas, något EPA har hållit benhårt fast vid.

Men efter en omfattande studie som EPA själva genomfört tvärvänder de i sin uppfattning. Myndigheten konstaterar nu att under vissa omständigheter kan frackning, eller hydraulisk spräckning som det också kallas, förgifta grundvattnet.

Resultatet väntas väcka stora reaktioner, framför allt i USA där den tillträdande presidenten Donald Trump sagt sig vilja utöka utvinningen av olja och gas med hjälp av frackningtekniken.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.