Stockholmarna uppmanas spara på vattnet i sommar

Publicerad 2023-06-03
Ett nytt vattenverk ska byggas bredvid det befintliga på Lovön, Ekerö kommun.
 Foto: Svoa

Stockholmarna uppmanas att spara på vattnet i sommar. Ett nytt tredje vattenverk ska byggas på Lovön för att klara regionens dricksvattenförsörjning.

– Den rekordvarma sommaren 2018 låg vi på marginalen av vår kapacitet, säger Johanna Ansker, avdelningschef på Svoa.

Stockholm vatten och avfall, Svoa, uppmanar nu alla invånare att snåla på vattnet inför sommarens väntade värmeböljor.

– När det blir varmt använder folk mer vatten och då kan vi få en kapacitetsbrist för att våra vattenverk inte hinner producera så mycket vatten som invånarna använder, säger Johanna Ansker.

Sommaren 2018 gick vattenverken på högvarv och dricksvattnet var på upphällningen på grund av värmen som startade redan i maj.

– 2018 hade vi en utmaning att producera så mycket vatten som människor gjorde av med. Det var en kombination av värme tidigt på säsongen, att man vattnar gräsmattan, fyller pooler och tar extra duschar och dessutom är hemma och gör av med mer vatten än vanligt, säger Johanna Ansker, avdelningschef på Svoa.

Stockholm tar sitt dricksvatten från Mälaren och är inte som många andra kommuner utsatt för vattenbrist på grund av låga grundvattennivåer. Stockholm har aldrig behövt införa bevattningsförbud och har under hundra år aldrig behövt utnyttja reservvattentäkten Bornsjön i Botkyrka på grund av värmebölja.

– Vi jobbar mer med människors beteende för att slippa bevattningsförbud, det är verkligen sista utvägen. Vi måste använda vattnet smart och hållbart så att det räcker till alla, säger Johanna Ansker.

– Vi måste använda vattnet smart och hållbart så att det räcker till alla, säger Johanna Ansker, avdelningschef på Svoa.
Foto: Marc Femenia

Vattenförbrukningen per person bara är en tredjedel jämfört med på 90-talet framför allt på grund av snålspolande munstycken och vattensnåla vitvaror, men samtidigt ökar befolkningen och allt varmare somrar gör att trycket på vattenverken ökar inför varje sommar.

Stockholmarnas vattenförbrukning

Vattenförbrukning per person och dygn vid respektive decenniums utgång.

Stockholmarnas vattenförbrukning

– Vi ser till att våra vattenverk är så vältrimmade som det går, så att det finns extrakapacitet och följer utvecklingen och har informationskampanjer nu för att påminna folk om att använda vattnet smart och hållbart, säger Johanna Ansker.

För att klara Stockholms framtida vattenförsörjning satsar man nu 20 miljarder till 2050 på att bygga ut vattensystemet. Stockholm ska få ett nytt vattenverk, elva vattentorn ska renoveras och fem mil huvudvattenledningar från Norsborg och Lovön in till Trekanten ska byggas.

– Vi behöver både se över anläggningarna och bygga ut kapaciteten. Anläggningarna är gamla och vi har inte gjort några större åtgärder sedan 60-70-talet. Vi blir även fler invånare och ligger emellanåt nära våra marginaler, säger Hans Gillsbro, programchef för Stockholms framtida vattenförsörjning.

Lovö vattenverk byggdes på 30-talet och fyller 90 år i år.
Foto: Svoa

Stockholm har i dag två vattenverk, på Lovön i Ekerö kommun och i Norsborg i Botkyrka. Nu planeras för ett tredje vattenverk bredvid det befintliga på Lovön, som dock först måste klubbas av kommunfullmäktige.

– Enligt plan blir det byggstart 2029 och verket ska vara i drift 2033. Vi bygger nu ut befintliga verk för att klara kapaciteten till dess, säger Ulf Andersson, programledare för vattenverksutbyggnaden på Svoa.

Skiftingenjör Magnus Lönnberg i maskinhallen på Lovön som ska behandla vattnet med UV-ljus.
Foto: Mikael Ullén

Ett pilotförsök pågår också med fyra olika processtekniker för att effektivisera vattenreningen. Nya filter och membran kan skräddarsys beroende på vilka föroreningar man vill plocka bort ur vattnet. I planeringen tar man också höjd för klimatförändringar med högre vattentemperatur och har också kartlagt potentiella översvämningsområden.

– Vi tror att den nya reningstekniken ger oss större flexibilitet att möta framtida klimatförändringar. Tillgången på rent vatten är en stor samhällsfråga. Om vi kan vårda den resurs vi har kanske vi slipper att det blir en lyxvara. Det måste vi hjälpas åt med i hela samhället, säger Hans Gillsbro.

Tips.Så sparar du på vattnet i sommar

• Samla regnvatten i tunna för att vattna i trädgården.

• Beställ fyllning av poolen via en spolbilsfirma.

• Vattna på kvällar eller nätter, för att minska avdunstningen och undvika högkonsumtionstiden.

• Ta korta duschar och stäng av vattnet i när du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter)

• Stäng av kranen när du borstar tänderna.

• Ha en full vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt

• Diska och tvätta med full maskin och välj eco-program.

• Använd snålspolande munstycken

Källa: Svenskt vatten

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.