Se den gigantiska vattenledningen som ska säkra ditt dricksvatten

UPPDATERAD 22 NOVEMBER 2023
PUBLICERAD 22 NOVEMBER 2023

Efter sju månaders färd flyter den 1,5 kilometer långa vattenledningen i viken utanför Drottningholms slott. I dagarna sänks den till sjöbotten och ska leverera dricksvatten i 100 år.

– Det är första gången en så här stor och lång vattenledning sänks ner, säger Eva Wilmin, enhetschef Stockholm Vatten och Avfall.

Den drygt 1 100 ton tunga och 1 500 meter långa huvudvattenledningen är en del i den infrastruktursatsning som ska säkra Stockholms dricksvatten. Färden har gått från Oslo in i Mälaren, via Södertälje kanal, och under resans gång har det gigantiska röret varit uppdelat i tre delar.

Levererar dricksvatten år 2030

Den nya vattenledningen planeras att tas i bruk år 2030. Stockholm Vatten och Avfall levererar dricksvatten till 1,5 miljoner stockholmare och den nya vattenledningen ska säkra dricksvattnet för ytterligare en halv miljon personer, bland annat i Liljeholmen strax söder om Stockholms innerstad.

Fem mil nya vattenledningar

Huvudvattenledningen är en del i dricksvattenprogrammet, som är en av Stockholms stora infrastruktursatsningar. Fram till 2050 är planen att vattenledningar ska byggas ut, flera vattentorn renoveras och ett nytt ska byggas.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.