Så gjorde SVT kartläggningen av PFAS i dricksvattnet

UPPDATERAD IGÅR 06:47
PUBLICERAD IGÅR 06:00

Flera svenska vattenverk levererar i dag vatten med PFAS-halter över det kommande gränsvärdet. Så här gjorde vi kartläggningen.

Bakgrund: 2021 publicerade Livsmedelsverket en kartläggning över vilka vattenverk som levererar dricksvatten med PFAS. Enligt den undersökningen så var det bara 123 av 290 kommuner som analyserade dricksvatten för PFAS. I dessa kommuner fanns totalt 247 vattenverk som försörjer mer än 500 personer. 154 av dessa hade analyserats för PFAS och i 72 vattenverk hade PFAS påträffats.

Under oktober och november 2023 frågade SVT dessa 72 vattenverk efter deras senaste mätresultat. Alla svarade. I nio kommuner finns det vattenverk som levererar dricksvatten med en PFAShalt över 4 ng/liter. (I Hultsfred finns vattenverk med höga PFAS-halter, men de brunnarna är nu avstängda).

Vattenverken behöver bara göra PFAS-mätningar om det finns misstanke om att råvattnet kan innehålla PFAS. Att genomföra PFAS-mätningar är frivilligt fram tills att det nya gränsvärdet börjar gälla i januari 2026. Det kan alltså finnas ett mörkertal av PFAS-förorenade vattentäkter utöver de vi har hittat i den här undersökningen.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.