Rekordlågt grundvatten hot i sommar

Tankbilen på väg över Ölandsbron är fullastad med dricksvatten från fastlandet som ska fylla på vattentäkten i Tveta och dämpa Mörbylångas akuta vattenbrist.
Tankbilen på väg över Ölandsbron är fullastad med dricksvatten från fastlandet som ska fylla på vattentäkten i Tveta och dämpa Mörbylångas akuta vattenbrist. Foto: Nicklas Thegerström

Mörbylånga. Sydöstra Sverige hotas av vattenbrist. Inte sedan mätningarna började har grundvattnet varit så lågt som det är nu. Situationen påminner om de framtida problem med dricksvatten som klimatförändringen kan föra med sig.

Normalt ska grundvattenmagasinen vara välfyllda så här års. Nederbörd som fallit under senhöst och vinter ska ha fyllt på det som har tömts under sommarhalvåret. Men på Gotland, Öland och stora delar av sydöstra Sverige är grundvattennivån långt under det normala.

– Nivåerna är rekordlåga. På våra stationer i Blekinge, Gotska Sandön och Böda på Öland är det de lägsta nivåer som någonsin uppmätts, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.