07.09.16

Problem med bakterier i dricksvattnet även i år

Lyssna här

Invånare i flera kommuner har uppmanats att koka sitt dricksvatten efter att man hittat bakterier i vattenledningarna, men det är inte ovanligt så här års enligt Livsmedelsverket.

Invånare i flera kommuner har uppmanats att koka sitt dricksvatten efter att man hittat bakterier i vattenledningarna, men det är inte ovanligt så här års enligt Livsmedelsverket.

– Man förstår nu att vattnet är viktigare i vardagen än vad man tror. Man kan ju inte göra någonting, inte dricka, diska, tvätta händerna, borsta tänderna. Det går liksom inte att göra någonting, säger Maria Gunnarsdotter, boende i Värmdö kommun.

Värmdö är en av flera kommuner som under den senaste tiden drabbats av liknande problem. Helsingborg, Hässleholm och Perstorp i Skåne och Stenungsund i Bohuslän är andra.

Per-Erik Nyström som är nationell dricksvattensamordnare på Livsmedelsverket menar att det inte är ovanligt att det uppstår sådana här problem just vid den här tiden på året.

– Särskilt så här på eftersommaren är det inte så ovanligt. Den gemensamma faktorn är att efter ganska lång torka har regnet kommit och på alla ställen är inte ledningsnätet riktigt tätt, eller så får man problem i vattenverket med överbelastning.

Att det här skulle vara ett växande problem finns det inget stöd för, säger Per-Erik Nyström. De senaste inrapporterade åren har det varierat mellan 20 och 30 fall varje år, där kommuner rekommenderat invånare att koka dricksvattnet.

På längre sikt däremot kommer det att ställas tuffare krav på kommunerna för att säkra dricksvattnet, säger Per-Erik Nyström.

– Klimatförändringen ställer större och större krav på dricksvattenproduktionen. På vissa ställen i landet har man kommit längre än på andra, men det är ett arbete som ligger framför oss.

Maria Gunnarsdotter i Värmdö som under helgen tvingades hämta sitt dricksvatten i dunkar, berättar att hon inte var förberedd på en sådan här situation.

Hade du någon gång tänkt på att det kunde bli såna här problem?

– Nej.

Vattnet tar man för givet?

– Ja, det gör man verkligen. Men inte längre, säger Maria Gunnarsdotter.