Örebro Kommuns reservplan för dricksvatten: Letälven

Lyssna på inslaget

Bristen på vatten i Svartån gör att Örebro kommun nu tittar på en plan B för hur man ska lösa dricksvattentillgången.

Om det inte blir några större mängder regn och snö framöver måste det till en annan vattenkälla. Vattenchefen Leif Rehnbergs bästa tips är att kommunen vänder blickarna västerut.

– I princip är det Letälven som är det stora spåret här, säger Rehnberg.

Letälven som rinner ut från Möckeln och har stora volymer vatten, ligger geografiskt bara några kilometer från sjön Storbjörken som i sin tur är en av källorna till vattnet i Svartån. Tanken är i så fall att pumpa vatten uppåt i systemet som stöd, något som kräver mycket pengar.

– Mycket handlar ju om höjdskillnader, hur kan man lyfta vatten? Det kräver ju ett pumparbete. Det är väldigt dyrt idag att pumpa vatten. I det här fallet är ju inte kostnaden det som blir avgörande, utan hur löser vi det här rent praktiskt, berättar vattenchefen.

Andra alternativ som kommunens tjänstemän tittar på för att fylla på är att väcka liv i en gammal vattentäkt i Mogetorp. Dit finns det redan ett ledningssystem. Eller så kan man möjligen ta vatten ur Svartån en gång till, lite närmare utloppet i Hjälmaren.

– Det kan ju också vara en lösning. Men då har vi ju stan vi behöver transportera vattnet igenom, det kanske inte är riktigt så enkelt tekniskt. Men vi tittar på det förutsättningslöst.

Blir läget akut kan Örebro kommun behöva bryta mot gamla vattendomar, men hoppas få markägare med sig och också hjälp av Länsstyrelsen, menar Leif Rehnberg, vattenchef.

– De kanske inte själva kan ge tillåtelse, men de kan definitivt hjälpa oss att få besluten på plats.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.