Nytt stopp för vattenverket – problem kan vara farligt

Läs mer här

Mörbylånga kommun • 21-03-15 09:42

Återigen har vattenverket i Mörbylånga problem med industrivattnet. Nu är det för höga halter av mangan. När problemet är löst? Högst oklart.

– Jag kan inte svara på det exakt, men det har varat några månader nu tänker jag, säger Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef till P4 Kalmar.

Snart används vattenverk enligt planerna

Mörbylångas nya vattenverk stod klart för invigning i juli förra året men ännu har inte Guldfågelns processvatten tagits in i vattenverket.

Öland • 2020-09-18 16:00

Snart används vattenverk enligt planerna

Det är nya problem med att rena processvatten, från Guldfågeln, som vattenverket stött på. Nu är det för höga halter av mangan.

– Jag vet att man jobbar med det så fort det bara går, säger Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef till P4 Kalmar.

Kroppen behöver en viss mängd av mangan för upprätthållandet av livsviktiga processer. För mycket mangan kan framför allt påverka nervsystemet. För kommunalt dricksvatten är gränsvärdet för mangan 0,05 mg/liter.

Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef konstaterar att problemet funnits i några månader.

Vattenverket hade invigning 12 juli 2019. Sedan prisbelönt ute i Europa för kapaciteten att ta emot just industrivatten. Ölandsbladet har tidigare rapporterat om att det inte kommit igång som tänkt.

– Vi har dels haft en stor rening på membranen, men sedan har vi haft några membraner som bytts ut då vi ansett att de inte har uppfyllt våra krav. Dessa har företaget fått byta ut och stå för, sa Jens Olsén, VA– och fjärrvärmechef i september.

Då producerades 1 000–1 500 kubikmeter vatten per dygn, från bräckt grundvatten. Vattenverket beräknas ha en produktionskapacitet på cirka 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn. Planen att kunna köra igång ordentligt till hösten – så tycks det inte ha blivit.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.