12.01.24

Ny forskning i Örebro: PFAS kan öka risken för sjukdom hos ofödda barn

UPPDATERAD 10 JANUARI 2024
PUBLICERAD 9 JANUARI 2024

Forskare vid Örebro Universitet har funnit PFAS i ofödda barns levrar. Slutsatsen är att kemikalierna sannolikt har en påverkan på människor redan i fosterstadiet.

– Vi blev förvånade över den starka påverkan de här kemikalierna verkar ha på fostrens ämnesomsättning, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro Universitet.

PFAS är sedan länge känt som kemikalier som kan orsaka sjukdomar som cancer och diabetes. En stor granskning som SVT gjort visar att flera vattenverk i Sverige levererar vatten med PFAS-halter högt över de kommande gränsvärdet på fyra nanogram per liter.

Har påverkan redan innan födsel

PFAS påverkan på människor är sedan tidigare fastställt med påverkan på bland annat immunförsvaret och ämneomsättningen. Vissa nivåer kan till och med i värsta fall orsaka cancer.

Nu har forskare på Örebro Universitet presenterat en studie på 78 foster.

– Vi blev förvånade över den starka påverkan de här kemikalierna verkar ha på fostrens ämnesomsättning. Det liknar vissa metabola förändringar som uppstår hos vuxna människor. Specifikt fann vi att PFAS-exponering kan kopplas till modifierad gallsyra och lipidmetabolism i fostren, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro Universitet.