Miljögifter i dricksvattnet hos fem miljoner svenskar

https://www.dagensps.se/nyheter/miljogifter-gift-i-dricksvattnet-hos-over-fem-miljoner-svenskar/

  • 7 DECEMBER, 2020

En ny kartläggning visar att fem miljoner svenskar har miljögifter i dricksvattnet och följdverkningarna kan bli försämrat immunförsvar och minskad effekt av vaccin. ”Det är allvarligt”, säger toxikolog.

Hem & Hyra står bakom undersökningen som visar att farliga PFAS-ämnen är ett omfattande problem i dricksvattnet, trots att det inte borde finnas överhuvud taget.

PFAS är samlingsnamnet för över 4 700 ämnen och nu visar tidningens kartläggning i landets 290 kommuner, där 252 har svarat, att mätbara halter av de skadliga kemikalierna uppmätts i vattenverken i 106 av kommunerna.

Toxikolog reagerar kraftigt på uppgifterna

Det innebär att över fem miljoner människor exponeras för miljögifterna via dricksvattnet.

”Det är allvarligt att varannan svensk exponeras via sitt dricksvatten. Att vi hittar PFAS på fler ställen beror till viss del på att vi analyserat mera, men det visar också att detta inte bara är ett lokalt fenomen utan ett stort globalt miljöhälsoproblem”, säger toxikologen Mattias Öberg, som forskar på Karolinska institutet om riskbedömning av kemikalier, till Hem & Hyra.

Tidningen listar alla kommuner där PFAS-ämnen registrerats i dricksvattnet, kolla om din kommun är med på listan!

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.