Letar nytt dricksvatten – med helikopterburen geofysik

Läs mer här

Tycker du att det cirkulerar ovanligt många helikoptrar i luften just nu? Det kan stämma. Samtidigt som bränder som uppstår i torkans spår bekämpas från luften, spanar SGU efter nytt dricksvatten från luften.

Vattenförsörjningen i Östergötland måste säkras. Det visar inte bara den senaste månadens rekordtorka, utan även fjolårets mycket låga grundvattennivåer i länet.

Sedan igår, tisdag 29 maj, pågår jakten efter nytt dricksvatten för fullt – från luften. Det är Sveriges geologiska undersökningar – SGU – som spanar efter nya vattentäkter med luftburen geofysik.

SkyTEM, heter det tekniska systemet, som mäter jordlagrens och bergarternas utsträckning och egenskaper med elektromagnetiska vågor. Systemet kan hämta information så långt ner i marken som 200 meter.

– Regeringen har intensifierat jakten på vatten. På flera håll i landet har SGU tack vare mätningarna kunnat peka ut områden där nya grundvattentäkter kan skapas. Målet måste vara att vattenförsörjningen ska fungera – oavsett var i landet du bor, förklarar Närings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

När mätningarna är färdiga ska resultatet från dem samköras med den geologiska information man redan har i de undersökta områdena. På så sätt hoppas man kunna skapa en 3D-modell av marken under ytan som kan visa var hittills okända vattentäkter kan ligga gömda.

Mätningarna i Östergötland ska omfatta 650 kvadratkilometer och pågå under cirka två veckor. Därefter åker SGU:s helikoptrar vidare till Västergötland och Örebro, som ska kartläggas med samma teknik.

Resultatet av mätningarna väntas vara klart innan årsskiftet.

– Förhoppningsvis kan de nya flygmätningarna hjälpa oss att hitta nya grundvattenförekomster som minskar problemen med vattenförsörjningen i framtiden, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog på SGU.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.