01.10.18

Handenbor uppmanas att koka sitt vatten

https://mitti.se/nyheter/handenbor-uppmanas-vatten/

Boende i flera områden i centrala Handen uppmanas att börja koka sitt dricksvatten för att inte riskera att bli sjuka. Det finns koliforma bakterier i dricksvattnet.

Haninge kommuns rutinmässiga provtagning visar att det finns koliforma bakterier i dricksvattnet i centrala Handen, det skriver Haninge kommun i ett pressmeddelande på fredagen.

Koliforma bakterier är en indikation på att dricksvattnet kan vara skadligt att dricka, men kommunen har på fredagen inga uppgifter om att någon ska ha blivit sjuk.

Handenbor som berörs är boende öster om pendeltågspåret, söder om Kolartorps allé och Gudöbroleden, väster om riksväg 73 och norr om Jordbrolänken.

Boende i centrala Handen uppmanas att koka dricksvattnet.

Boende i centrala Handen uppmanas att koka dricksvattnet.

Utökad provtagning pågår

Det är i nuläget oklart hur bakterierna kommit in i dricksvattnet och Haninge kommun arbetar för att åtgärda problemet, skriver kommunen i pressmeddelandet.

En utökad provtagning pågår i området och kokningsrekommendationen fortsätter tills dess att vattenproverna är godkända.

– Koliforma bakterier är inte farliga i sig utan är en indikatorbakterie. Det är dock en säkerhetsåtgärd tills vi genomfört fler provtagningar, säger Håkan Filipsson, pressinformatör på Haninge kommun.

Handenbor som har frågor uppmanas att mejla till vatten@haninge.se.