Gifter och parasiter hotar Göteborgs dricksvatten

Läs mer här

Publicerad 

Gamla industrimarker längs Göta älv saneras för att säkra dricksvattnet från miljögifter. Men det är inte det enda som hotar dricksvattnet. Det finns även en växande oro för parasiter, skriver GP.

– Vi får kontinuerligt 1177-rapporter för att vi ska ha koll på om det sker större utbrott av magsjuka uppströms, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktionen i Göteborg, till GP.

Flera stora industrifastigheter längs Göta älv har sanerats under de senaste åren. Men det finns fortfarande en hel del föroreningar kvar i marken, så som bly, arsenik, kadmium och olika oljeföroreningar, skriver GP.

– Det finns egentligen ingen bra uppskattning på hur mycket föroreningar som läcker ut i älven, men vi har bockat av de värsta fastigheterna och flera stora saneringar pågår, säger Per Olsson, chef för enheten förorenade områden vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till GP.

Parasiter kan spridas från jordbruk

Även parasiter utgör en risk mot Göta älv. Parasiter kan spridas från jordbruket längs med älven. Under de senaste 20 åren har råvattnet från älven blivit allt bättre när det kommer till kemikalier men sämre när det gäller mikroorganismer, skriver GP.

– Vi får kontinuerligt 1177-rapporter för att vi ska ha koll på om det sker större utbrott av magsjuka uppströms, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktionen i Göteborg, till GP.

Förorenad jord längs älven

Föroreningarna kommer även från de mängder av förorenad jord och avfall från Göteborgs industrier som kördes till Älven för att skapa mer landyta, skriver GP.

Länsstyrelsen har bidragit med över 200 miljoner kronor för sanering längs älven, och företag har lagt ännu mer. Det finns även flera gamla industritippar som riskerar att läcka föroreningar längre upp längs älvdalen, skriver GP.

Men Josefin Lundberg Abrahamsson tonar ner riskerna med att få i sig hälsofarliga ämnen via älvvattnet, trots att det då och då sker mindre skred längs älvkanten.

– Det har gjorts omfattande riskanalyser av Göteborgs vattenförsörjning sedan slutet på 1980-talet och vi testar kontinuerligt vattnet på massvis av olika ämnen. Längs hela älven finns sju kontrollstationer och så fort förhållandena förändras på något ställe får vi rapporter om det och stänger intaget, säger hon till GP.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.