Forskare undersöker om insektsgift orsakat fosterskador i Brasilien

Misstankar sprids nu om andra möjliga orsaker än zikaviruset till ökningen av fosterskador i Brasilien. Att det skulle kunna vara ett insektsgift som använts i dricksvatten för att bli av med myggor, men enligt Kemikalieinspektionen finns inga tecken i djurförsök på det.

– Det finns inga indikationer överhuvudtaget på missbildningar i de studier som har gjorts, trots att väldigt höga doser getts till de här djuren, säger toxikolog Bert-Ove Lund vid Kemikalieinspektionen.

Misstanken om det hormonverkande bekämpningsmedlet pyriproxyfen har dykt upp eftersom ämnet har använts i vattentankar i Brasilien för att hindra larver från den myggart som sprider både dengue och zika att utvecklas.

Pyriproxyfen har testas i EU på dräktiga råttor och kaniner. Där har inga missbildningarna visats. Djuren har fått bekämpningsmedlet i maten.

– Studier på kaniner och råttor hittar inte alltid fosterskador som kan uppkomma hos människor, invänder Ian Cotgreave som är professor i toxikologi vid Karolinska institutet och verksam vid Swetox som forskar kring kemikaliers hälsorisker.

Swetox där elva svenska universitet ingår kommer nu att göra en vetenskaplig genomgång av kunskapsläget och väntas ha svar inom två veckor om det ligger något i misstankarna.

– Vi sätter igång med detta omedelbart och borde ha en bättre bild inom ett par veckor, säger Ian Cotgreave.

Studier på plats hoppas professorn i miljökemi Henrik Kylin i Linköping kunna göra, genom att samarbeta med brasiliansk forskare. Det handlar då om att mäta mängden bekämpingsmedel i urin och blod hos befolkningen i de värst drabbade områdena. Han menar att det kan vara ett problem att många forskare låst fast sig vid zikaviruset som huvudorsak till att det fötts fler barn med missbildade hjärnor.

– Det är ett väldigt vanligt fenomen att man låser in sig i en låda, och sedan tänker man inte utanför den, anser Henrik Kylin.

Brasilianska hälsomyndigheter avfärdar de nya misstankarna och påpekar att det fötts barn med mikrocefali på platser där myggiftet inte använts i dricksvatten och att zikavirus hittats både hos en del foster med hjärnskador och i mammornas fostervatten även om det behövs mer forskning för att veta orsaken säkert.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.