För mycket järn i dricksvattnet i Jakobstad: ”Det här är rätt unikt”

Jakobstadsbornas hushållsvatten innehåller för tillfället för höga halter järn. Ovanligt rikligt regnvattenflöde har plötsligt försämrat vattenkvaliteten i Esse å.

Jakobstads Vatten informerade på onsdagen om att stora mängder regnvatten tillfälligt har försämrat vattenkvaliteten i Esse å.

Det här kan såväl kännas på smaken som synas på vattnets färg. Järnhalterna överstiger myndigheternas gränsvärden, men borde ändå inte innebära någon hälsorisk.

Driftsingenjör Marko Pisilä vid Jakobstads Vatten avråder ändå från att tvätta vittvätt under onsdagen och torsdagen, eftersom järnet kan orsaka missfärgningar.

Vid Jakobstads Vatten jobbar man på att filtrera bort överlopps organiskt material ur vattnet.

– Vi använder mer kemikalier än vanligt för att avlägsna materialet och våra filter har därför blivit överbelastade. På grund av det här har mer järn än normalt hamnat i dricksvattnet, säger Pisilä.

Järnhalten var som högst på tisdagen. Under onsdagens lopp hade mängden järn i vattnet redan halverats.

Jakobstads Vatten levererar vatten till omkring 20 000 invånare. Pisilä uppger att något liknande inte har hänt på många år.

– Det här är rätt unikt. Varje höst försämras vattnet i ån på grund av regn, men jag har inte varit med om att vi skulle få järn i vattnet på det här viset.

Den här texten är en förkortad version av artikeln Sade ja juoksutukset ovat heikentäneet Ähtävänjoen vedenlaatua – vaikutus näkyy poikkeuksellisesti pietarsaarelaisten juomavedessä skriven av Heini Holopainen, Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.