Flygbränslet nära nå dricksvatten

Publicerat onsdag 6 juli kl 06.54
Det jobbar för fullt med att sanera de många tusen liter flygfotogen som läckt ut.
Det jobbar för fullt med att sanera de många tusen liter flygfotogen som läckt ut. Foto: Anton Svensson, P4 Sjuhärad, Sveriges Radio

Efter olyckan i Ulricehamn i går läckte 13 000 liter flygbränsle ut i en skyddszon för vattentäkt, det finns alltså risk för att bränslet ska läcka ut i dricksvattnet.

Eftersom läckan uppstod skedde i en skyddszon fanns flera skydd för att bromsa upp eventuella utsläpp bland annat dammar som fångade upp bränslet.

Därför ser kommunen ingen akut risk för att dricksvattnet ska påverkas.

– Kommunen har en beredskap och kommer följa upp vattenkvaliteten löpande, berättar Pär Norgren, ställföreträdande enhetschef för byggenheten och miljöenheten. Det är värt att notera att ett vatten som förorenats av flygbränsle smakar så illa att det är mycket svårt att få i sig en så stor mängd att hälsan riskeras. Det aktuella ämnet har också låg giftighet.

Miljöinspektörer är på plats och det är framförallt en bäck nära olycksområdet som kan ligga i riskzonen för miljöpåverkan. Per Norgren hoppas även på soligt och blåsigt väder.

– Då kommer avdunstningseffekten på bränslet att öka. Vi vill hellre ha det i luften än i vattnet, säger han i ett pressmeddelande.

Det är åter framkomligt på vägen, bara ett körfält är avstängt upp för backen. Asfalten är skadad och ska fixas under dagen.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.