Kampen om att få kommunalt vatten och avlopp på Vinön har pågått under flera år.
– Det är så fruktansvärt eftersatt. De flesta avloppen här ute är inte godkända och många har inte dricksvatten. På senare år har fler börjat få in avloppsvatten i sina vattenbrunnar, berättar Birgitta Åberg Andersson ordförande i Vinöns vatten och avlopps ekonomiska förening.
Själva processen drog redan i gång 2014, avbröts och påbörjades igen. I nuläget är det ovisst när öborna kommer att få kommunalt vatten och avlopp.
– Kommunen tog initiativet till att bjuda in till ett möte på Vinön för nio år sedan, då ett förslag på ett verksamhetsområde där man skulle kunna dra avlopp presenterades, säger hon.
Enligt ritningen låg området på de centrala delarna av Vinön i ett tätbebyggt område på åsen som löper rakt över ön.
– Kommunen hade antagit en plan för att vatten och avlopp skulle projekteras 2017/2018. På mötet fick vi rådet att börja diskutera gemensamhetsanläggningar för vatten- och avloppsledningar som skulle kunna anslutas till det tilltänkta kommunala nätet för de som bor utanför verksamhetsområdet, berättar Birgitta.
Vid denna tidpunkt var Birgitta engagerad i en arbetsgrupp som ingick i Vinöns kultur och hembygdsförening. Gruppen valde att avvakta lite med funderingarna kring gemensamhetsanläggningar för de tänkte att Örebro kommun skulle arbeta vidare med verksamhetsområdet, men 2017 fick de ett brev med ett negativt besked.
– Kommunen flyttade fram projekteringen ytterligare några år, till tidigast 2027. De skrev att de inte kan prioritera Vinön då Örebro tätort växer så mycket. Framflyttningen var inte alls bra ansåg vi i föreningen eftersom vi inte hade lyckats skapa ett eget reningsverk på ön, säger Birgitta.
Arbetsgruppen kavlade upp ärmarna. De gjorde flera studiebesök och 2020 gjorde de även en enkät om vilka som hade tjänligt vatten, godkänt avlopp, vilka som var intresserade av en gemensamhetsanläggning och enskilt avlopp.
– Enkäten delades ut till cirka 110 permanenta boenden och 300 deltidsboenden, berättar Birgitta.
Det visade sig att 74 stycken inte hade tillgång till godkänt vatten. Och de fick in 116 intresseanmälningar till en gemensamhetsanläggning.
– Det innebar att det blev majoritet för att vi skulle ordna med en stor gemensamhetsanläggning här på ön. Utifrån detta resultat sökte vi EU-medel till en förstudie som genomfördes av konsulter, berättar Birgitta.
I förstudien blev slutsatsen att det allra bästa vore att satsa på kommunalt vatten och avlopp på ön, men konsulterna tog ändå fram ett förslag som visade var det var lämpligast att placera en gemensamhetsanläggning och var vatten- och avloppsledningarna kunde dras. Konsulterna tog vattenprover för att se om det gick att använda Hjälmarvatten till dricksvatten. De föreslog ett vattenreningsverk på norra sidan och en avloppsanläggning på södra Vinön.
– Konsulternas förslag skickades vidare till länsstyrelsen som kostade på en arkeologisk undersökning, säger Birgitta.
Under pandemin kunde öborna inte ha stormöten längre och diskutera och planera för en gemensamhetsanläggning. All information gick via Ö-bladet, deras lokala tidning. Under den här tidpunkten började en del dra sig ur. De ändrade åsikt och ville inte ha en gemensamhetsanläggning.
– Jag kände att det blev motstånd när vi började vara i mål och hade konkreta förslag, säger Birgitta.
Hennes man Ingemar Andersson håller med.
– Vi stötte på patrull med själva placeringen av reningsverket till gemensamhetsanläggningen. Förslaget var att lägga det på södra byalagets mark. Och vid en omröstning vann detta förslag, men det blev protester ändå. Då tappade vi sugen att genomdriva detta, säger Ingemar.
– Det blev även tråkiga diskussioner på sociala medier, inflikar Peter Kumlin.
År 2021 lämnade Birgitta och några andra i arbetsgruppen Vinöns kultur och hembygdsförening. De startade i stället en egen förening, Vinöns vatten och avlopps ekonomiska förening. De förstod att de inte skulle komma vidare med gemensamhetsanläggningen. Samma år bestämde de sig för att göra en skrivelse till länsstyrelsen för att försöka påskynda processen med att få kommunalt vatten och avlopp. De skickade in allt sitt material som de tagit fram.
– Länsstyrelsen har arbetat vidare med det och utökat verksamhetsområdet. Det är nu större i den norra delen. På ett år har de gjort ett gediget arbete. De har inte bara tittat på Vinön utan hela Hjälmaren. De har också konstaterat att vatten och avlopp är väldigt eftersatta här på ön, säger Birgitta.
I slutet av förra året beslutade länsstyrelsen att kommunen ska titta närmare på förslaget och specificera ett verksamhetsområde vid åsen där ledningarna kan dras.
– De har drygt ett år på sig, till den 1 januari 2024, men kommunen har överklagat till mark och miljödomstolen, säger hon.
Birgitta förklarar att kommunen tycker det är för kort tid och de vill inte göra denna specifikation.
– Vi har sparat stora summor åt dem om de väljer att använda vårt material. Men de vill helst inte att beslutet ska gälla. Får de inte igenom sin ansökan vill de ha längre tidsfrist. De vill skjuta fram beslutet med VA till tidigast 2032, säger Birgitta.
Föreningen tycker att det är på tok för lång tid. Kommunen har flyttat fram VA-processen för många gånger nu. Detta kan få för stora konsekvenser. Det har redan dykt upp andra problem. Det finns de som bor på åsen som planerar att bygga ut och som har fått bygglovet beviljat, men de kan inte starta bygget på grund av att det inte finns ett beslut än om en gemensamhetsanläggning eller kommunalt vatten och avlopp. De som har mindre tomter på åsen får inte anlägga egna avlopp för grundvattnet går under åsen och risken är att avloppsvattnet kan hamna i grannens grundvatten.
– Åsen kan bli ”infekterad”. Miljökontoret har redan indikerat att det finns flera problem med kvalitén av dricksvattnet, säger Peter.
Motståndet som föreningen har mött de senaste två åren tror de beror på prislappen för att anlägga vatten och avlopp.
– Summan kan se avskräckande ut men ett eget enskilt avlopp och drift kostar också, säger Ingemar.
De är medvetna om att alla har olika ekonomiska förutsättningar.
– Jag har tagit reda på att man har möjlighet att få en avbetalningsplan från kommunen. De som nyligen har anlagt godkända avloppsanläggningar och som tillhör verksamhetsområdet, kan ansöka om dispens hos Örebro kommun, säger Birgitta.
Det innebär att de kan vänta några år med att koppla på sig på det kommunala.
Länsstyrelsen, kommunen, Vinöns vatten och avlopps ekonomiska förening och Miljö och hälsa väntar nu på beslutet från mark och miljödomstolen, men det kan ta flera månader.
– Man får tänka positivt. Vi vet att Vinön kommer att få kommunalt vatten och avlopp men vi vet inte när. Och när det blir aktuellt finns ingen återvändo, säger Birgitta.
– Då ansluts de som bor i verksamhetsområdet. De som däremot bor längst bort på ön blir inte anslutna om de inte vill, säger Peter.