Avrådan: bada inte på Näsaängsbadet

2023-06-20
10:18
2023-06-20 13:31
Kommunen avråder nu från bad i Näsaängsbadet. Detta efter att vattenprover visar att vattenkvaliteten är otjänlig.

Det var under kvällen den 19 juni som Täby kommun gick ut med en varning till alla Täbybor. Kommunen avråder starkt från att bada vid Näsaängsbadet, vid Värtan i Näsbypark.

Proverna togs den 12 juni och har sedan analyserats och visar att vattenkvaliteten är otjänlig med anledning av förhöjda halter av Intestinala enterokocker, en tarmbakterie.

– Det är en tarmbakterie som kan komma från avlopp eller från djur. Man kan få magsjukesymtom, säger Lena Lidö, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Södra Roslagens miljö och hälsoskyddskontor i ett mejl.

Nu ska nya prover tas vid Näsaängsbadet omgående.

 

– Idag har omprov tagits (den 20 juni reds anm.) vi går ut med information så fort vi vet resultatet från ny provtagning, med förhoppning om att badvattenkvalitén är bra för bad igen, skriver Jenny Holmberg, resultatenhetschef på Täby kommun i ett mejl till Mitt i Täby.

Samma dag togs prover på resterande bad i Täby och det är tjänligt vatten vid alla andra badstränder enligt proverna. Så fritt fram är det att bada i Hägernäsbadet och Ängsholmsbadet.

Vad kan ha orsakat den dåliga vattenkvaliteten?

– Det vet vi inte just nu. Skulle provresultat från dagens provtagning fortsatt visa på otjänligt badvatten kommer kommunen undersöka vidare vad orsaken kan vara, skriver Jenny Holmberg.

Håll koll på om du kan bada
Kommunen säger att information finns uppsatt på plats samt på Täby kommuns webbplats, där finns också information om andra badplatser du kan besöka.

För att hålla koll på hur vattenkvaliteten är just nu och var det är okej att bada kan du gå in på Täby kommuns hemsidan. Där hittar du mer information om Näsaängsbadet och de övriga badplatserna i Täby.

Alla prover finns också på Havs och vattenmyndighetens hemsida.

Mitt i har sökt Täby kommun och uppdaterar texten.

 

FAKTA:

Otjänligt vatten

Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier E. coli och intestinala enterokocker i vattnet analyserats.

  • Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag.
  • Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.

Källa: Havs och vattenmyndigheten

FAKTA:

Är en tarmbakterie.

  • Parametern indikerar fekal påverkan från människor eller djur, till exempel via avlopp eller naturgödsel. skriver länsstyrelsen.
  • De flesta enterokocker är harmlösa tarmbakterier som förekommer i lägre antal risk finns för magsjuka.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.