Avloppsvatten kan bli dricksvatten framöver – Kalmar ska testa ny reningsteknik

Läs mer här

I år riskerar stora delar av Sverige att drabbas av vattenbrist. Ett problem som blir allt mer aktuellt att adressera för framtiden. I Kalmar ska man nu därför testa en ny reningsmetod för avloppsvatten. Dels ska metoden rena vattnet så att det inte smutsar ner Östersjön. Men tanken är att vattnet även ska bli så rent att det ska kunna användas som dricksvatten i framtiden. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Filtret som används i reningsverket är gjort av membran och granulerat aktivt kol. Det ska filtrera vattnet så pass att det blir fritt från mikroplaster, läkemedel och antibiotikaresistenta bakterier. Så här säger projektledaren Regine Ullman.

– Vad man kanske skulle kunna göra är att låta dricksvattenproducenten ta renat avloppsvatten som “råvatten” och sedan skulle man återinfiltrera detta vatten till grundvattnet. Men detta är ju ett forskningsprojekt så det ligger ju lite längre fram i tiden, för man vet för lite idag

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.