20.05.16

Ångsta utan rent vatten fram till senhösten

Två elever som tappar upp vatten
Sedan slutet av förra året har vattnet i ledningsnätet i Ångsta varit otjänligt som dricksvatten. Carro Björklund och Olivia Rikner på Ångsta skola får dricka vatten som tappats upp på krukor. Foto: Eleverna Carro Björklund och Olivia Rikner på Ångsta skola får dricka vatten som tappats upp på krukor. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio

Först sent i höst får Ångsta skola rent vatten i ledningarna. Det var i höstas som man upptäckte att vattnet är grumligt och luktar illa.

Vid en provtagning i december visade det sig att vattnet, som levereras av Ångsta VA-förening, innehåller kemikalier. Efter det klassades vattnet som otjänligt.

Elever och personal har börjat vänja sig vid att vara utan rent vatten i ledningarna, men det är inte okomplicerat.

Dricksvatten körs ut i krukor av Östersunds kommun och eleverna får ta sig till köket när de behöver släcka törsten.

– Vi får vattenleveranser på måndag morgon varje vecka och en gång till under veckan, säger Patrik Gärd, rektor på Ångsta skola.

Eleverna är inte helt nöjda med situationen.

Hur gör ni när ni ska duscha efter idrotten?

– Vi brukar inte duscha, vi brukar oftast ta med oss någon kräm och smörja in oss, säger Olivia Rikner, som går i femman.

Östersunds kommun ska dra fram vattenledningar till Ångsta över Locknesjön, men det dröjer fram till senhösten innan orten får rent vatten i ledningarna.

Innan ledningsnätet är i drift ska Östersunds kommun köra ut en tankbil med vatten och kopplas på det befintliga ledningsnätet.

– Det ska bli skönt när vi får tillbaka det riktiga vattnet, säger Carro Björklund, som också går i femman.