Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Vattnet måste kokas i Värmdö och Boo

Vattnet måste kokas i Värmdö och Boo

 

Vattnet måste kokas i Värmdö och Boo
Boo/värmdö 11:07 | 26 augusti 2016Boende i norra Boo och stora delar av Värmdö uppmanas att koka dricksvattnet. Orsaken är förhöjda värden av koliforma bakterier i vattnet. Rekommendationen i Boo kommer sannolikt att kvarstå till på söndag.

Larmet kom på fredagen. I dag, lördag, fortsätter Värmdö kommun att uppmana sina invånarna att koka vattnet, i avvaktan på söndagens provsvar.

Det är resultat av rutinmässiga kontroller på dricksvattnet som på fredagsförmiddagen fått kommunerna att gå ut med varningen för vattnet, som kan vara otjänligt. I vattnet har man hittat förhöjda värden av koliforma bakterier, som kan orsaka magsjuka.

Allt dricksvatten i norra Boo, det vill säga området norr om Värmdöleden (väg 222) hela vägen från Skurusundet till Värmdö, bör kokas kraftigt innan det dricks eller används i matlagning. Detta berör, enligt kommunen, omkring 20 000 personer.

Rekommendationen gäller även boende med kommunalt vatten i Värmdö kommun, undantaget Ingarö och Sandhamn.

Provet som visade på de förhöjda värdena togs för två dagar sedan, men än så länge har Nacka kommun inte fått någon information om att någon blivit sjuk. Rekommendationen är en försiktighetsåtgärd från kommunens sida.

– Risken finns förstås att någon har druckit dåligt vatten, men vi har inga indikationer på det, säger Katarina Friskman, presskommunikatör i Nacka kommun.

Nu har nya prover tagits. Resultaten av dem kommer att komma först på söndag, och därmed kommer uppmaningen att koka vattnet sannolikt att kvarstå tills dess.

Vad orsaken till de förhöjda värdena är vet kommunen ännu inte.

Ilona Klein Gullberg, kommunikationsansvarig i Värmdö kommun, meddelar att den aktuella ledningen har stängts av, men att rekommendationen kvarstår.

– Provtagningarna kommer att fortsätta hela helgen, säger hon.

Båda kommunerna har gått ut med information till vårdinrättningar, skolor och förskolor.

– Vi informerade så fort som möjligt efter att vi fått provsvaren, säger Katarina Friskman.

Finns det planer på att sätta ut tappställen i Nacka?

– Inte vad jag vet i dagsläget. Men det är möjligt att det behövs, säger Katarina Friskman.

Värmdö kommun meddelar att det finns en tappkran på Ingarö, längst ner på Mäster Palms väg, vid Lövhamra.

I dag, lördag, gick Ilona Klein Gullberg ut med uppmaning på twitter att Värmdöborna ska fortsätta koka sitt vatten i väntan på söndagens provsvar.

På Värmdö kommuns hemsida står: ”Vi kommer att ta nya prover varje dygn till dess att det blir klarlagt att vi häver kokningsrekomendationer och att dricksvattnet i hela vårt system är godkänt. Vi kommer att spola rören och ta prover innan vi släpper på vatten i den ledning som är avstängd.”

Kommunerna kommer att fortlöpande informera om saken på nacka.se och varmdo.se.

Uppdaterad 2016-08-27 12:21
vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR