Men vi tar inte semester än. Nästa vecka är delar av Ny Tekniks redaktion i Almedalen. På nyteknik.se kan du läsa färska tekniknyheter och intervjuer därifrån. Sajten är i gång också under resten av sommaren.

Annars har nyhetsrapporteringen från Gotland de senaste månaderna handlat om vattenbristen. Redan i mars larmade Sveriges geologiska undersökning, SGU, om att grundvattenmagasinen var rekordlåga. På ön rustar man sig för extrem brist på vatten. Detsamma gäller för Öland. Hotet mildrades något tack vare kraftiga regn nyligen, som fyllde på de små grundvattenmagasinen. Men i de stora magasinen är nivån fortsatt låg, vilket även gäller östra Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland, enligt SGU:s senaste rapport.

ADTECH GmbH (Master default)

Här kan du läsa Ny Tekniks reporter Linda Nohrstedts reportage om tekniken som ska hjälpa Öland att klara sommarens vattenförsörjning. Nu väntas tusentals turister över bron och vattenförbrukningen ökar då dramatiskt.

En av orsakerna till det extrema läget i år är att höstar och vintrar de senaste åren har varit torra i de aktuella områdena. På längre sikt leder det förändrade klimatet till att sydöstra Sverige får allt mindre nederbörd medan norra Sverige får mer, enligt SMHI:s klimatmodeller. Årets grundvattenbrist kommer att bli ett realtidstest på det som kallas klimatanpassning. Har vi lösningar för att klara extrema väderförhållanden, som skyfall, torka eller oväntat lite grundvatten?

Nej det har vi inte, skulle jag säga. Men vi står mer handfallna inför grundvattenbrist än för översvämningar. Både det gynnsamma klimatet och den generösa geologin i Sverige har skämt bort oss med säker tillgång grundvatten av god kvalitet.

Det kan dröja länge innan delar av Sverige drabbas av en liknande brist på grundvatten. Eller så händer det snart igen. Insikten om att dricksvattnet kan ta slut även i delar av Sverige visar att det behövs teknikutveckling för en hållbar vattenförbrukning.

Jag vill också önska alla läsare en skön sommar!