Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Vasaloppskontroll har otjänligt vatten – blåbärssoppan hotad

Vasaloppskontroll har otjänligt vatten – blåbärssoppan hotad

 

Vasaloppskontroll har otjänligt vatten – blåbärssoppan hotad

En domstol i Uppsala sätter käppar i hjulet för blåbärssoppan till en av Vasaloppets vätskekontroller.
Vasaloppets sportchef säger att man kommer att lösa problemet så åkarna ska få sin soppa.

När Vasaloppsåkarna har nio kilometer kvar till mål passerar de Eldris. En by och vätskekontroll där vattnet inte duger, menar Livsmedelsverket i Uppsala som anmärkte på detta vid en kontroll.

Eldrisvattnet innehåller för mycket fluorid, ett ämne som i små doser stärker tänderna men som kan vara skadligt vid större intag. För att få ner fluoridhalterna har Livsmedelsverket kommit med krav på åtgärder, enligt Unt.se.

Vattnet i Eldrig duger inte till blåbärssoppa.
Vattnet i Eldrig duger inte till blåbärssoppa.

Vasaloppsföreningen fick nog av åtgärdskraven och bad om dispens men Livsmedelsverket sa blankt nej. Myndigheten hänvisade till ett EU-direktiv och hävdade att undantag inte får medges.

Föreningen gav dock inte upp sin kamp för undantag utan överklagade till förvaltningsrätten i Uppsala.

I sin överklagan framhöll Vasaloppsföreningen att de enda skador av fluorid som enligt Socialstyrelsen kan uppkomma är att småbarn kan få skönhetsfläckar på tänderna. De som kan drabbas är så unga att de knappast kommer ifråga för att åka Vasaloppet.

De åkare som dricker Eldrisvattnet får bara i sig ett par deciliter per person och riskerna med så små mängder är obefintliga, anser Vasaloppsarrangörerna. Vidare skulle en dispens gälla endast under tio dagar per år.

Men även förvaltningsrätten ger kalla handen. Domstolen konstaterar att gränsområdet är litet då fluoridhalten övergår från en positiv till en negativ effekt och att det därför finns viss risk att människor kan komma till skada, enligt Unt.se.

Vasaloppsföreningen har inte visat att man testat alla möjligheter att lösa problemet, skriver förvaltningsrätten i sitt avslag.

Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet, uppger att skidåkarna trots domen inte riskerar att bli utan blåbärssoppa. Engångstankar med vatten och en reningsanläggning på plats ska lösa problemet.

Han tycker att domstolen varit lite väl försiktig.

– Hade det rört sig om ett sjukhus eller ett dagis där folk dricker vattnet hela tiden skulle jag förstått beslutet. Men det handlar om så små mängder vatten som människor kommer att få i sig, säger Tommy Höglund till Unt.se.

Björn Daniels

073-022 96 19

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR