Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Varningen: Drick inte vattnet i Björklinge

Läs mer här

UPPDATERAD 21-03-18
PUBLICERAD 21-03-17

Prover av dricksvattnet i Björklinge har visat på för höga halter av PAH, som bildas av organiskt material. Nu rekommenderar Uppsala vatten allmänheten att inte använda dricksvattnet från det kommunala ledningsnätet.

Uppmaningen gäller för Björklinge, Läby och Skuttunge.

– Vi har hittat PAH i dricksvattennätet vilket är väldigt ovanligt. På ett ställe är det över gränsvärdet och därför går vi ut med den här uppmaningen, säger Bertil Lustig, chef för dricksvattenavdelningen vid Uppsala vatten.

PAH är ett slags kolväten, som bildas när organiska material hettas upp eller förbränns ofullständigt.

Det överstigna värdet upptäcktes vid en kontroll.

Låga halter

– Vi ser allvarligt på det här och tar det säkra före det osäkra och går ut med den här rekommendationen. Men det är inte så att man behöver vara orolig om man har druckit vattnet. Det är väldigt låga halter som ligger precis ovanför gränsvärdet, säger Bertil Lustig.

Hur har PAH hamnat i dricksvattnet?

– Det är väldigt svårt att svara på, vi undersöker det nu. En teori skulle kunna vara att ledningarna går igenom mark som är förorenad med PAH, säger Bertil Lustig.

Uppsala vatten kommer nu att fortlöpande undersöka vattenkvalitén.

Tankbilar – på obestämd tid

Boende i området uppmanas att hämta vatten från tankbilar, som finns i området, i stället.

Hur länge rekommendationen om att inte dricka vattnet gäller är oklart.

– Minst två dagar i alla fall, då vi behöver två godkända prover för att kunna ge grönt ljus igen, säger Bertil Lustig.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR