Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Var femte privat dricksvattenbrunn har otjänligt vatten

Lyssna här

Var femte privat dricksvattenbrunn har otjänligt vatten
Publicerat onsdag 19 juli kl 11.05
Vattengals. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

En av fem privata dricksvattenbrunnar innehåller vatten som är dåligt att dricka, visar tester från Alcontrol. Christina Nordensten på Livsmedelsverket anser att man bör kolla vattenkvaliteten i sin brunn ofta.

Hör hela intervjun med Christina Nordensten längst ned i artikeln.

– Det kan vara som Alcontrol säger, men det kan också vara sämre. Det är inte så vanligt att egna brunnsägare lämnar in vattenprover. Vi tycker man bör göra det minst var tredje år, säger Christina.

Vad är det i vattnet som gör att det blir dåligt?

– Det kan vara sånt som kommer från omgivningen, den egna avloppsbrunnen, gödsel, men också ämnen efter snösmältningen på våren och sånt som kommer från mark och berggrund, förklarar Christina.

Alcontrol gör 10.000 vattenanalyser varje år och i Östergötland finns det många privata dricksvattenbrunnar. Hela elva av tretton kommuner i länet ligger över genomsnittet när det gäller antal enskilda brunnar.

Vad ska man göra om vattnet i sin brunn är dåligt?

– Det beror vad som är problemet. Du kan fråga kommunen till råds och så finns information på Livsmedelsverkets hemsida, avslutar Christina.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR