Vad säger livsmedelsverket och miljöbalken?
Den som ansvarar för en dricksvattenanläggning är enligt 26 kap. 19 § miljöbalken skyldig att bedriva egenkontroll.
Egenkontroll
Den som ansvarar för en dricksvattenanläggning är enligt 26 kap. 19 § miljöbalken skyldig att bedriva egenkontroll.
Rutinerna för egenkontroll bör utformas av den som producerar dricksvatten eller av den som genom sin distributionsanläggning eller från tankar tillhandahåller dricksvatten. I egenkontrollen bör det ingå regelbunden översyn och kontroll av anläggningen. Anläggningens omgivning bör också kontrolleras så att risken för förorening kan minimeras
Den som ansvarar för en dricksvattenanläggning bör undersöka vattenkvaliteten regelbundet för att kontrollera att den är förenlig med riktvärdena. För att fortlöpande följa dricksvattenkvaliteten vid enskilda anläggningar bör undersökning göras en gång per treårsperiod med analys enligt nedan “normal analys”.
Kvalitetsrekommendationer
Dricksvatten bör vara hälsosamt och rent och ha en acceptabel estetisk och teknisk kvalitet. Vattnet kan anses ha dessa egenskaper om vattenkvaliteten är förenlig med de fastställda riktvärden, och mikroorganismer och parasiter, m.m., inte finns i vattnet i sådant antal eller i sådana halter att de kan utgöra en olägenhet för människors hälsa.
Tips på bra information för dig med egen brunn:
- E. coli och koliforma bakterier i brunnsvatten – Livsmedelsverket
- Egen brunn eller annan liten privat dricksvattenanläggning
Särskilda regler för dig som har ett litet företag
Särskilda regler gäller för dig som har en liten dricksvattenanläggning och driver småföretag, såsom en camping eller ett café, och därmed förser andra med dricksvatten. Läs mer om små dricksvattenanläggningar för kommersiella och offentliga verksamheter i broschyren som länkas nedan