Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Tarmbakterier i dricksvattnet i Helsingborg och Höganäs

Boende i Helsingborg och Höganäs uppmanas koka sitt dricksvatten. Tidigast på torsdag kan kokningsrekommendationen hävas.

 

DricksvattenBild: Anders Malmberg

Under måndagseftermiddagen meddelade Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, att två prover med otjänligt dricksvatten hittats i Helsingborg. Proverna, som bekräftades sent på söndagskvällen, visade att låga halter av tarmbakterierna enterokocker fanns i ledningarna vid Berga industriområde.

Ytterligare ett antal prover som visat tjänligt med anmärkning har också hittats på andra platser.

– Men vi ser ingen tydligt linje i detta, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.

Otjänligt vatten kan dock vara en hälsorisk, framför allt för sjuka och känsliga personer, och därför beslutade NSVA under måndagen att gå ut med en kokningsrekommendation för norra Helsingborg och hela Höganäs kommun som också får sitt vatten från Helsingborg.

– Det är inget vi tar lätt på och det är naturligtvis beklagligt att det hänt men det visar också att vi har bra koll på vårt vatten, säger han.

Förspelet till måndagens besked är dock ganska långt. I onsdags i förra veckan valde Ängelholm, som också tar sitt vatten från Helsingborg att koppla bort sig från ledningen efter att ett provsvar visat tjänligt med anmärkning. Det kunde de göra eftersom de kan ta vatten från annat håll.

Att ingen information om det gick ut berodde på att de därpå följande provtagningarna inte visade på några avvikelser.

– Efter det hade vi en helt ren provtagningsserie, säger Jonas Håkansson. Men i söndags blev alltså situationen värre då en tidigare provtagning med otjänligt vatten bekräftades med ytterligare en med otjänligt resultat.

Nu agerar NSVA tillsammans med Helsingborg och Höganäs kommuner och går ut och rekommenderar att man i norra Helsingborg, från Fältarpsvägen och norrut, och i hela Höganäs kokar det vatten man ska ha i matlagningen eller som dricksvatten.
Att duscha, tvätta sig och diska går bra att göra med okokt vatten.
Arbetet med att ta reda på vad som gått snett pågår och ett utökat provtagningsprogram pågår. Dessutom kloreras vattnet lite extra från vattentornet. Kring klockan 22 på onsdag kväll kommer ett första besked om huruvida vattenkvaliteten blivit bättre. Innan kokningsrådet kan hävas krävs dock en bekräftelse av det provet, om det är bra och det kommer först under torsdagen.
Det betyder att en stor del av de boende i de båda kommunerna, flera verksamheter och företag fram till få torsdag kommer att få det lite besvärligare i sin vardag.
Sist NSVA gick ut med en kokningsrekommendation var i november 2013 men då var området som omfattades inte lika stort. Den gången var den troliga orsaken ett otätt tak på vattentornet där regnvatten letat sig in. Vad det är den här gången vill Jonas Håkansson inte spekulera kring.
Läs mer på NSVA:s hemsida.
Läs mer på Höganäs kommuns hemsida.
vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR