Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Skånskt grundvatten innehåller farliga ämnen

Lyssna här

Skånskt grundvatten innehåller farliga ämnen

Publicerat kl 05.00
Geologen Charlotte Sparrenbom: Vi använder väldigt mycket bekämpningsmedel
Vatten i glas och kanna.
1 av 3
I källor där skånska kommuner hämtar dricksvatten finns ogräsgift från jordbruket. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

I källor där skånska kommuner hämtar sitt dricksvatten finns det ogräsgift. Det visar en ny rapport från länsstyrelen.

Anna-Karin Rasmussen, som är vattenhandläggare på länsstyrelsen, är oroad.

– Det ska inte bara vara dricksvatten för oss nu utan även i framtiden. För varje gång vi tar prover och hittar bekämpningsmedel är det naturligtvis oroväckande. Det ska inte finnas där. Vi hittar medel som redan är förbjudna, så kallat gamla synder, men vi hittar också medel som är tillåtna idag, säger Anna-Karin Rasmussen.

Länsstyrelsen har i sin senaste studie undersökt 27 grundvattentäkter runtom i Skåne där kommuner hämtar sitt dricksvatten. I 22 av dem hittades bekämpningsmedel i olika koncentrationer. I några fall i så höga halter att det är otjänligt som dricksvatten.

Förorenat vatten

Det framgår av den nya rapport som redovisar resultaten. Rapporten heter ”Bekämpningsmedel i Skånska grundvatten 2016” och har nyligen presenterats.

Som vi tidigare berättat har Båstad bekämpningsmedel i sitt dricksvatten från Torekov. Men länsstyrels rapport visar också att det har hittats mer ogräsgift än tillåtet även i Vittskövle utanför Kristianstad och i St Olof utanför Simrishamn. Där var vattnet förorenat av ett bekämpningsmedel som heter bentazon.

Problemet är att det här bekämpningsmedlet fortfarande används.

Bengt Olsson är teknisk chef i Kristianstad.

– I den kommunala vattentäkten så har vi kolfilter som tar emot de här medlen och stoppar det där. Problemet är att det här bekämpningsmedlet fortfarande används. Det är lättflyktigt och det bästa vore om medlet slutade användas.

Större och fler vattenskyddsområden, vad säger du om en sådan åtgärd?

– Vi skulle nog haft fler än vad vi har. Vi har börjat inrätta ett par stycken, säger Bengt Olsson.

Giftfynd oroar

Länsstyrelsens nya rapport om förorenat vatten oroar Charlotte Sparrenbom, som är geolog vid Lunds universitet.

– Jag är inte förvånad därför att vi använder väldigt mycket bekämpningsmedel i Skåne. Det är den mest bekämpningsmedelstäta delen av landet, säger hon.

Vi kommer ha de här problemen lång tid framöver.

Ogräsgiftet bentazon används inom jordbruket men hotar alltså dricksvattnet i Kristianstad, Simrishamn och runtom i Skåne. Charlotte Sparrenbom vill förbjuda det och minska användningen av även andra kemiska bekämpningsmedel.

– Vi måste bli mer uppmärksamma på hur vi sprider våra bekämpningsmedel. Börjar vi inte begränsa det mer så kommer vi ha de här problemen lång tid framöver. Idag hittar vi väldigt mycket äldre bekämpningsmedel som är använda på 70- och 80-talen. Sedan är det då bentazon som man tyvärr hittar väldigt, väldigt mycket och som fortfarande är godkänt att använda. Framförallt behöver det vara hårdare restriktioner vad gäller godkännande av bekämpningsmedel. Vi behöver också se till att alla våra vattentäkter har skyddsområde, säger Charlotte Sparrenbom.

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR