Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

PFAS i Karlskronas dricksvatten

https://www.sydostran.se/karlskrona/pfas-i-karlskronas-dricksvatten/

KARLSKRONA   , 

Efter PFAS-skandalen i Kallinge 2013 har Karlskrona kommun tagit vattenprover vid två tillfällen på dricksvattnet – och det visar på att den giftiga kemikalien finns i samtliga kommunens vattenverk.

Det är P4 Blekinge som berättar att kommunen nu tagit flera prover i efterdyningarna av PFAS-skandalen i Kallinge som kom fram i december 2013.

Resultatet?

Den giftiga PFAS-kemikalien finns i samtliga av kommunens vattenverk – och mest är det i Strömsberg vars dricksvatten innehåller 62 nanogram PFAS per liter – EU:s gränsvärde ligger på 90 nanogram, men just nu diskuterar man på att sänka det gränsvärdet till cirka tio nanogram per liter.

– Blir det en sanning så får vi agera och sätta in en rening, säger Ola Gren, va-chef i Karlskrona, till P4 Blekinge.

Just Strömsberg ska stänga ner sitt vattenverk nästa år – och det beror på två saker, vattenverket är olönsamt, men, det har också högst PFAS-värde i kommunen.

– Vi är inte tvungna att stänga på grund av PFAS eftersom det ligger under gränsvärdet på 90 nanogram per liter. Men det blir en liten finess att vi blir av med det här vattnet, säger Ola Gren vidare till radion.

Enligt Livsmedelsverkets toxikolog Emma Hallin-Ankarberg kan PFAS-halterna bero på flera saker.

– PFAS har använts vitt och brett och därför kan det läcka från vissa industrier, deponier och sopstationer. Den vanliga brandkåren kan ha åkt ut och släckt en brand för länge sen som läcker, säger hon till P4 Blekinge.

FAKTA

PFAS i Karlskronas vattenverk

Siffrorna är nanogram PFAS/liter.

EU:s gränsvärde idag ligger på 90 nanogram/liter.

Strömsberg: 62

Saleboda: 32

Karlskrona: Mindre än 22

Holmsjö: 9

Tving: mindre än 9

Afvelsgärde: 8

Fågelmara: Mindre än 7

Jämjö: Mndre än 7

Spjutsbygd: Mindre än 8

Källa: Karlskrona kommun

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR