Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Okända miljögifter i svenska dricksvattnet

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6472779&playaudio=5769982

Publicerat lördag 23 juli kl 16.12
 
Kranvatten.
Det är bara en fråga om tid innan vi upptäcker att det finns fler miljögifter i vårt vatten, tror Carola Lindeberg på vattenmyndigheten. Foto: Christine Olsson/TT.

Det finns sannolikt både fler och mer miljögifter i vårt dricksvatten än vad vi har trott tidigare, enligt både Vattenmyndigheterna och Sveriges Geologiska Undersökning. Nu vill myndigheterna se ett nationellt kontrollprogram av vårt vatten.

– Man har tagit det rena vattnet för givet. Och när vi nu börjar att undersöka så upptäcker vi att, nej det var inte så rent, säger Carolina Lindeberg från Vattenmyndigheten i södra Östersjön.

Hittills har de flesta vattenföroreningar upptäckts av en slump. Men förra året fick Naturvårdsverket i uppdrag att leta efter högfluorerade ämnen, PFAS, i vårt vatten. Det är ämnen som i vissa fall kan vara mycket giftiga.

Det visade sig att det fanns PFAS-föroreningar i tre av fyra av alla undersökta vattentäkter.

I den här typen av undersökningar hittar man bara de gifter man letar efter, och det är bara en fråga om tid innan vi upptäcker att det finns fler miljögifter i vårt vatten, tror Carola Lindeberg.

– Det tror jag säkert det finns. Jag tror inte att det här är den sista skandalen vi hittar, säger hon.

Carola Lindeberg får medhåll av Klas Arnerdal som är enhetschef på Sveriges Geologiska Undersökning.

– Vi tror att det finns fler ämnen än de vi har bevakning på. Vi har ett kanske bristfälligt kontrollprogram i Sverige i dag, säger han.

Faktum är att det saknas en systematisk nationell kontroll, mycket ligger på kommunerna som själva håller koll på sitt vatten. Men det handlar också ofta om att bara punktchecka de redan kända gifterna, säger Carola Lindeberg.

– Det här räcker inte. Vi övervakar fel saker på fel ställen med fel metoder. Jag vill att man på ett nationellt plan tar större ansvar för en riskbedömning så att vi har koll på vårt vatten, säger hon.

 

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR