Brava Vattenrening Brava Storkök Vi har över 25års erfarenhet  |  Vi utför service på alla vattenfilter  |  100% nöjd kund garanti.

Nytt larm om bakterier i Lunds dricksvatten

Läs mer här
Nytt larm om bakterier i Lunds dricksvatten
Publicerad 20 jun 2017 kl 10.00
Rekommendera66TweetaDelaMejla
Va Syd har gjort nya fynd av så kallade koliforma bakterier i dricksvatten. Hushåll i området Brunnshög i Lund uppmanas sedan i går att koka sitt vatten, rapporter Sydsvenskan
Exakt vilken typ äv bakterier det handlar om oklart. Det är andra gången på två månader som vatten i Lund är otjänligt.

– Vi har hittat koliforma bakterier i våra dricksvattenprover och tvingas därför införa kokningsrekommendation för en del av Lund. Det gäller ett område kring Brunnshög i norra Lund, uppger Thomas Persson, miljöchef på VA SYDs hemsida.
På sin hemsida har Va Syd lagt ut en klickbar karta som visar vilket område i Lund det handlar om.
Va Syd hade i går ingen förklaring till varför koliforma bakterier upptäckts på nytt.

FAKTA KOLIFORMA BAKTERIER
Koliforma bakterier förekommer i tarmkanalen hos djur och människor men finns också naturligt i jord och vatten. Brunnar anlagda i sprickigt berg eller genomsläppliga jordlager kan förorenas via otäta brunnsväggar.
Källa: Svensk vattenanalys
Ingen vet för närvarande varför koliforma bakterier upptäckts. I ett försök att få klarhet genomför Va Syd utökad provtagning och spolning av ledningarna.
Barn ska inte leka med vatten
Kokningsrekommendationer innebär följande, enligt Livsmedelsverket:
Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
När sådana rekommendationer utfärdats ska barn inte ska leka i vattenspridare, vattenbassänger eller liknande, enligt Livsmedelsverket.
Va Syd räknar med att kunna lämna mer information på torsdag eftermiddag.
Micke ÖlanderMicke Ölander
micke.olander@expressen.se

vattentekniker

Kontakta Brava Vattenrening

Kontakta det kontor som ligger närmast dig så återkommer vi till dig inom kort.
Brava Vattenrening är rikstäckande.

Brava Vattenrening Brava Storkök
X

Det ser ut som om du är sen. Bättre lycka nästa gång.

Hantering av personuppgifter (GDPR)

BRAVA Vattenrening AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@brava.se.

BRAVA Vattenrening AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR