Viktigt meddelande till allmänheten – drick inte vattnet i Arvidsjaur: ”Hjälper inte att koka det”

Läs mer här

På fredagseftermiddagen gick Arvidsjaur kommun ut med ett viktigt meddelande till allmänheten: Befolkningen i tätorten uppmanas att inte dricka kranvattnet från Arvidsjaurs vattenverk. Anledningen är att det finns förhöjda värden av ämnet PFAS i vattnet.

ANNONS

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en samling av syntetiska ämnen och används bland annat i släckskum avsett för olje- och drivmedelsbränder i till exempel flygplan, fordon, fartyg och industrier.

– Vi har erhållit provsvar om förorenat vatten i våra vattentäkter. Drick därför inte kranvattnet! Det hjälper inte heller att koka det, säger samhällsbyggnadschef Åsa Andersson till kommunens hemsida.

Det var kommunens samhällsbyggnadsförvaltning som uppdagade problemet vid en rutinprovtagning.

– Det finns inga krav på att ta dessa vattenprover. Men vi ville ändå ta prov vid våra två vattenverk; samhället och vid flygplatsen, säger Åsa Andersson.

Kraftigt höjda värden

På fredagen fick de bekräftat från laboratoriet i Umeå att halten PFAS var kraftigt förhöjd. Proven visade värden mellan 2000–2700 nanogram/liter och vid halter över 90 nanogram PFAS/liter måste åtgärder vidtas.

– Därför vill vi gå ut och uppmana medborgarna i tätorten att inte dricka vattnet, innan ett säkrare provsvar kommit nästa vecka, säger Åsa Andersson.

Tills vidare uppmanas invånarna att varken dricka vattnet eller använda det till matlagning, det ska dock gå bra att tvätta sig och borsta tänderna med vattnet.

Nu arbetar kommunen intensivt med grannkommunerna för att kunna erbjuda dricksvatten ur stora vattentankar.

Vattentankar ställs ut

Vattentankarna beräknas levereras till samhället vid 18–19-tiden på fredagen.

På kommunens hemsida kommer en karta publiceras där invånarna kan se var den närmaste vattentanken finns.

På hemsidan kommer också informationen att uppdateras kontinuerligt. I nuläget finns det ingen prognos om när dricksvattnet kan drickas igen.

Här kan du läsa mer om PFAS.

 

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.