Vattnet i Mullsjö går att dricka igen

Sedan den 29 april 2020 har Mullsjöborna tvingats att koka sitt dricksvatten på grund av att det funnits koliforma bakterier i vattnet. Nu visar prover att vattnet åter är tjänligt och kokningsrekommendationen hävs.

– Vi släpper kokningsrekommendationen i detta nu. Vi har så många prover som inte visar på koliforma bakterier att vi kan göra det nu, säger Matias Benér, vd på Mullsjö Energi och Miljö AB strax före klockan 9.30 på fredagen.

I en dryg vecka har vattenproverna till och från visat på att det har funnits koliforma bakterier i vattnet som kommer från det kommunala vattenverket. Ute i ledningsnätet har enligt kommunen inga koliforma bakterier upptäckts i vattnet. De motstridiga resultaten har gjort att utredningen har dragit ut på tiden och under denna tid har Mullsjöborna uppmanats att koka sitt dricksvatten.

Inga koliforma bakterier i vattnet

Under fredagen hade så många vattenprover visat på att det inte finns några koliforma bakterier i vattnet från vattenverket att kommunen nu vågar släppa på kokningsrekommendationen.

– Vi har väl en del kvalificerade gissningar om vad som kan ha orsakat bakterierna i vattnet och de åtgärder vi har vidtagit har haft effekt, säger Matias Benér.

Den kvalificerade gissningen är att det är en varmvattenberederare på vattenverket som varit boven i bakteriedramat. Den och några röranslutningar är nu bytta och efter det har provtagningen inte visat på några koliforma bakterier i vattnet.

Kan ge kräkningar och diarré

Koliforma bakterier finns i tarmfloran hos djur och människor, men också i sand och jord. Om en människa får i sig koliforma bakterier, till exempel genom dricksvattnet, kan denne drabbas av kräkningar och diarréer.

Men några sådana fall kan Matias Benér inte se att vattnet i Mullsjö ska ha orsakat.

– Det är ett par som hört av sig och sagt att de haft magbesvär, men eftersom prover inte har visat på koliforma bakterier ute i ledningsnätet är det liten sannolikhet att det  skulle vara orsaken.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.