Värmdö utan vatten efter läcka

https://www.dn.se/sthlm/varmdo-utan-vatten-efter-lacka/

 

UPPDATERAD 2017-03-30 PUBLICERAD 2017-03-30
Boende i skärgårdskommunen Värmdö, öster om Stockholm, blev under torsdagsnatten utan vatten efter en vattenläcka vid Betsede. Vattentankar har satts ut och kommunen uppmarnar alla att undivika att använda kranvattnet.

Skriv ut Rätta artikel Spara artikel
En läcka uppstod på en ledning vid Betsede runt klockan 01 natten till torsdagen, vilket slog ut vattenförsörjningen.

– Det som är hänt är att vi fått en större vattenläcka på en ledning och då tappade vi tryck i hela nätet. Men vi har hittat och lyckats stänga av läckan, säger Lars Öberg, chef för samhällsbyggnads- och tillväxtsektorn i Värmdö kommun vid halv tio-tiden på torsdagsförmiddagen.

 

Värmdö kommun har drygt 40.000 invånare. Av dem är det uppskattningsvis 10.000-15.000 personer som inte har vatten alls. Resten har reducerat tryck. Vattennätet håller nu på att trycksättas med stora volymer vatten. Någon gång innan lunchtid bör hela Värmdö ha tillgång till vatten, men det handlar då om grumligt vatten eftersom avlagringar släppt från rören.

– Vattnet som kommer i kranen just nu är inte farligt, men det är grumligt och ser ju inte så fräscht ut att dricka, säger Lars Öberg.

Kommunen har därför ställt ut fyra vattentankar vid Grantomtakiosken, Bagarvägen i Gustavsbergs centrum, Brunns centrum vid återvinningsstationen samt vid Kullsvedsskolan i Hemmesta.

Boende på Värmdö råds till sparsam användning av vattnet i rören de närmsta timmarna.

– Det är bra om alla är restriktiva med vattenanvändingen just nu. Sedan i nästa skede spolar vi rent och då kan privatpersoner spola ur det grumliga vattnet i sina kranar. Men nu är det bra om folk stänger sina kranar så vi får upp vattentrycket snabbare.

Hur kunde det bli en läcka?

– Vi ska se närmare på det. Men det är inte så att man råkat komma åt ledningen, utan det är en nedgrävd relativt ny ledning så vi är förvånade att den läcker, säger Lars Öberg.

Detta är andra gången på ett år som kommunen har problem med vattensystemet. I augusti uppmanades boende i stora delar av Värmdö att koka sitt vatten, efter att otjänligt vatten kommit in i systemet. Enligt Lars Öberg har de två incidenterna inte har någon koppling till varandra.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.