Var femte privat dricksvattenbrunn har otjänligt vatten

Lyssna här

Var femte privat dricksvattenbrunn har otjänligt vatten
Publicerat onsdag 19 juli kl 11.05
Vattengals. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

En av fem privata dricksvattenbrunnar innehåller vatten som är dåligt att dricka, visar tester från Alcontrol. Christina Nordensten på Livsmedelsverket anser att man bör kolla vattenkvaliteten i sin brunn ofta.

Hör hela intervjun med Christina Nordensten längst ned i artikeln.

– Det kan vara som Alcontrol säger, men det kan också vara sämre. Det är inte så vanligt att egna brunnsägare lämnar in vattenprover. Vi tycker man bör göra det minst var tredje år, säger Christina.

Vad är det i vattnet som gör att det blir dåligt?

– Det kan vara sånt som kommer från omgivningen, den egna avloppsbrunnen, gödsel, men också ämnen efter snösmältningen på våren och sånt som kommer från mark och berggrund, förklarar Christina.

Alcontrol gör 10.000 vattenanalyser varje år och i Östergötland finns det många privata dricksvattenbrunnar. Hela elva av tretton kommuner i länet ligger över genomsnittet när det gäller antal enskilda brunnar.

Vad ska man göra om vattnet i sin brunn är dåligt?

– Det beror vad som är problemet. Du kan fråga kommunen till råds och så finns information på Livsmedelsverkets hemsida, avslutar Christina.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.