Uppmaning: “Var sparsam med dricksvattnet”

https://www.sn.se/nykoping/uppmaning-var-sparsam-med-dricksvattnet/

NYKÖPING/OXELÖSUND

Världsvattendagen kanske för tankarna till andra delar av världen där bristen på vatten är vardag. Men Nyköpings kommun passade på att uppmärksamma problemen på hemmaplan.

Den 22 mars infaller världsvattendagen som instiftats för att uppmärksamma något av det viktigaste vi har på jorden. Utan vatten – inget liv.

Bland annat kommer rapporter från Chile om att den tolv kvadratkilometer stora sjön Aculeo, efter tio år av torka, nu är borta.

“Allt som nu syns är övergivna badbryggor, kanoter och båtar i sandöknen samt benresterna av döda djur som en gång i tiden sökte föda sig på de sista grässtråna kring Aculeo”, skriver TT.

Nyköpings kommun pekar dock på problem som nu finns på hemmaplan. Trots vinterns regn- och snöfall är grundvattennivån fortfarande låg.

– Vi har sett att återhämtningen i grundvattennivåerna har tagit längre tid de senaste åren, så även i år. Därför råder det fortfarande bevattningsförbud, säger Mats Lindberg som är VA-chef i Nyköpings kommun till nykoping.se.

Vattennivån på Yngaren som förser både Oxelösund och Nyköping med dricksvatten är 1,2 meter lägre än normalt. Därför uppmanar Nyköpings kommun invånarna att göra vad de kan för att spara på vattnet.

– Det finns många enkla, små saker man kan göra för att spara på vattnet. Det första är ju att ta hand om det regnvatten som kommer ner. Vi vet ju inte hur vädret blir framöver, så spara på det du kan, säger Lindberg.

Mer nyheter

Kontakta oss idag!

BRAVA Vattenrening finns och verkar i Stockholm och Örebro med omnejd och har kunder över hela Sverige. Vi har stor och bred kunskap om alla sorters vattenproblem och vattenkällor.

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du vår integritetspolicy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.